Водещи новиниСъдби

Университетски преподаватели изкачиха Килиманджаро

Доц. Веселин Попов покори най-високата точка на Африка

 

Семейство доц. Петя Емилова и доц. Веселин Попов от Стопанската академия в Свищов изкачиха най-високата планина в Африка.

Доц. Веселин Попов и доц. Петя Емилова по време на прехода.

Преподавателите от катедра „Бизнес информатика” и членове на Студентско туристическо дружество „Академик” бяха част от българска група, която предприе изкачване на Килиманджаро. Тя е и най-високата самостоятелно издигаща се планина в света.

Експедицията започва на 15 януари, когато те навлизат в Национален парк „Килиманджаро“ през Машаме гейт, който е на 1800 м надморска височина. Това е един от 8-те входа за 6-те възможни маршрута към върха. За четири дни те преминават през лагерите „Машаме“, „Шира 2“, „Баранко“ и „Каранга“, които са съответно на 2850, 3810, 3976 и 3995 метра надморска височина. Групата предприема и едно аклиматизационно изкачване до Лава Тауър на 4630 метра. Българите достигат и до Косово на 4870 м. В нощта на 19 януари в 23 часа започват атакуването на най-висока точка в планината – връх Ухуру, който е висок 5895 метра. Времето е облачно и има снеговалеж. Местните планински водачи пеят традиционните си песни за ободряване на групата. В 5.30 часа, посрещнати от силен насрещен вятър, достигат Стела Пойнт на 5756 метра, който на практика е ръбът на кратера. След около час и половина усилия групата е на връх Ухуру, най-високата точка на континента.

Доц. Веселин Попов в 7 часа вече се радва на успеха си, а съпругата му – доц. Петя Емилова, достига до личен рекорд от 5530 метра и на тази височина прекратява изкачването си.

Слизането до лагера е без проблем, но имат още един ден надолу по вулканичния склон, съпроводени от тричасов проливен дъжд. В посока към върха те изминават 40 км. Възстановяват силите си с тридневен престой в Занзибар.

„Най-трудно беше в зоната над 5000 метра. Там хипоксията се усеща по-силно и умората тежи”, споделят двамата академични преподаватели, които имат зад гърба си изкачвания на връх Триглав в Словения, връх Митикас в Гърция, Бухаид в Етиопия и други. Успехът им на африканския първенец ги кара да обърнат поглед и към други петхилядници. „Вярвам, че ще се справят!”, категоричен е Николай Нейков, секретар на СТД „Академик”, който до момента беше единственият от дружеството, изкачил през 2008 г. връх Ухуру. Личният му рекорд е 6400 метра, щурмувайки първенеца на Южна Америка – връх Аконкагуа, висок 6962 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *