Горещи новиниКултураСвищов

Кметът на Свищов издаде книга за земетресението през 1977 г.

Д-р Генчо Генчев представя творбата си, описваща трагедията преди 47 години, на 1 март

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев описа в книга трагедията от земетресението през 1977 година. Градоначалникът ще представи документалната си творба „Травматичната памет на Свищов“ в навечерието на 47-ата годишнина от разрушителния катаклизъм на 4 март.

Генчев е доктор по етнология и антропология.

„Книгата е научно етноложко изследване, представящо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и най-близките си роднини. Тя е плод на 5-годишно проучване като част от работата ми по докторат, свързан с погребалните и поменалните обичаи и практики в Свищов и региона. Проучих основно земетресението, сринало Свищов преди 47 години и белязало живота на местното население. В книгата са събрани покъртителни разкази на свидетели, спасители, нови факти, богат автентичен снимков материал“, споделя д-р Генчев.

В книгата авторът съсредоточава усилията си в доразплитането на множеството възли, които хората и времето са сплели в пелена, покриваща жестоката реалност след земетресението.

„С всеки нов документ, с всяко ново интервю, с всяка новооткрита фотография или филмова лента се оформя изчистена, ясна картина на случилото се. Имам материал за още поне десет такива книги, но в тази съм подбрал най-ярките моменти от мащабното изследване. Благодарен съм на всички хора, които откликнаха, отвориха душите си, споделиха спомените си за преживения ужас“, посочи д-р Генчев.

Той разкри, че при представянето на книгата в Свищов ще бъде показан и документален филм, който до момента не е излъчван.

„Кадрите са запечатали работата на спасителните екипи, разчистването на руините, спасяването на затрупаните под тях хора. Филмът е заснет от оператор, който е бил изпратен на мястото на трагедията заради посещението на тогавашния държавен глава Тодор Живков. След това обаче тоталитарната власт забранила излъчването на лентата и дори дикторският текст е махнат. Авторът вече е доста възрастен, сам ме потърси, като разбрал, че правя проучване, предостави ми филма, но не желае да се споменава името му“, обяснява д-р Генчо Генчев.

Веднага след излизането от печат книгата предизвикала небивал интерес и отзвук.

„Има времена, в които личната и колективната болка се преплитат, сливат и остават в паметта на нацията. Днес, 47 години по-късно, тази забележителна книга разказва неразказани човешки истории, изважда наяве скриваните факти и отправя ясното послание – да бдим и да сме преди всичко хора! Да, тази книга ще провокира много поприглушени емоции. Да, хората, които са преживели свищовското земетресение, ще си спомнят още много неща, които вярват, че е редно да бъдат описани. Но всеки спомен, всеки документ е редно да бъдат отложени в съкровищницата на паметта, за да бъдат поука и градиво за бъдещето на нацията ни“, гласят отзивите.

Представянето на книгата ще се състои на 1 март от 18,00 ч. в зала N 1 на Община Свищов с вход свободен. Участие ще вземат проф. д.н.к. Маргарита Карамихова – почетен професор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и доц. д-р Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.

One thought on “Кметът на Свищов издаде книга за земетресението през 1977 г.

  • Браво на г-Генчев за книгата! Тя е нужна ,за да съхрани паметта за загиналите, нужна е на техните семейства,близки и наследници, нужна е на все още живите спасители ,нужна е на всички жители на Свищов! Вярвам,че ще я има почти във всяко свищовско семейство!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *