Политика

Проф. Тодор Галунов, политолог: “ГЕРБ и ПП-ДБ, с участието на ДПС, ще се разберат и няма да се стигне до предсрочни избори“

Основните политически сили ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще се разберат, вероятно и с активното участие на ДПС и няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори въпреки отказа на Мария Габриел да подпише меморандума.

Това прогнозира преподавателят по политология във Великотърновския университет проф. Тодор Галунов.

Ученият направи анализ на сложната и динамична политическа обстановка в България.

„Меморандумът, който предложиха от „Продължаваме промяната“ за общо управление, т.е. една ротация на 9 месеца, втора ротация след още 9 месеца и следваща нова ротация явно беше план с опция сглобката да управлява до края на мандата на парламента. Това не е невъзможно, но противоречията са видими. Първата реакция на знакови лица от ГЕРБ показва, че политическата формация се опитва да играе сравнително твърдо. Иска по-активно участие в управлението“, казва проф. Галунов.

Той е категоричен, че още от създаването на сглобката тя буди недоумение като конструкция, защото официалният министър на ГЕРБ е само един и това е вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. На ниво зам.-министри и областни управители партията на Бойко Борисов има някакво представителство, но то не е толкова ярко.

„Когато първата партия се съгласи да свири втора цигулка в управлението, нещата вече стават противоестествени“, посочва проф. Галунов.

По думите на политолога в тази връзка е логично ГЕРБ да поиска повече представителство.

„Тези неформални реакции на електората, които няма да ги видим публикувани и чуем изказани, ще продължат. Представителите на електорат в един момент ще си кажат: „Ние защо работихме толкова активно, след като тези, които победихме, диктуват всичко в кабинета и държавата?“. Затова и претенцията на ГЕРБ е напълно основателна.

Според политическия наблюдател от друга страна ПП-ДБ не искат да се разделят със своите силни позиции, защото те са вече на всички нива във властта.

„Но вероятно разбират, че при едни нови избори шансовете им да повторят предишния си резултат като брой депутати не е голям. Продължават да нямат сериозни структури в страната и явно нямат и достатъчно кадри. Всички участници в коалицията ПП-ДБ имат много слаби партийни структури по места. В този момент е много трудно да се намерят хора за политика. За разлика от ГЕРБ, които през дългото си управление изградиха структура от пряко заинтересовани лица, които участват в управлението на държавната администрация, чиито бизнес идеи се движат добре във времето, и има хора там, за които политическият интерес е много силен.

Докато при ПП не се вижда онзи стабилен електорат, който да е мотивиран да подкрепя с цялата си душа и сърце партията“, изтъква проф. Галунов.

Той смята, че ГЕРБ ще упражни натиск върху своите партньори, за да получи още някое министерство.

„На регионално ниво ГЕРБ има изградени сериозни структури. Всяка партия си създава през годините т.нар. “хранени хора“. Те са гръбнакът на партията, защитават партийния интерес дори и когато партията съгреши. Това са най-твърдите ядра от твърдите електорати. Тази тенденция се вижда при ГЕРБ, при ДПС, донякъде и при БСП.

По места промяна няма. Имаме кметове с по няколко мандата, независимо от коя партията са, и като че ли в тези общини нищо не се случва. Тези управници са придобили огромен управленски опит. Но пък са се сраснали с механизмите на властта и обществото и там много трудно може да дойде голямата иновация.

Според наблюденията на политолога ГЕРБ са сравнително готови за нови избори и ще се надяват да повишат своя резултат, макар и скромно, с няколко депутати.

ПП и ДБ определено не са готови за предсрочен вот. При ДПС също има скрити вътрешнопартийни трусове и едва ли ще има нещо ново като резултат, а БСП трябва да започне да се заздравява политически, защото тенденцията в левицата не е добра. При „Възраждане“ ситуацията е застопорена на едно ниво или ще има спад, защото когато се стигне до изключване на знакови лица от различните структури, показва, че нещо не е съвсем наред. ИТН е партия на ръба, на която социолозите дават шансове да прескочат 4-процентната бариера, но рискът е сериозен.

„На базата на явния факт, че никоя от парламентарно представените партии не иска избори, е логично да си зададем въпроса – а кой иска избори? Закономерно е да се анализира дали ще има нов партиен субект с негласното или по-гласното участие на президента Румен Радев. Той прекалено шумно не може да огласи свой политически проект, а и не бива. Още повече че има доста време до края на мандата му и е редно да остане на най-високия пост в страната като президент. Дали обаче ще се появи проект, към който той има определени симпатии и неформално ще подкрепи, можем само да гадаем. Възможно е. Но ако целта за въпросната нова формация са предстоящите европейски избори, то този проект закъсня.

Ако пък целта са предсрочни парламентарни избори, които на този етап според мен не се виждат ясно, нов проект и с идеологическа опаковка, за каквато се говори в публичното пространство, ще е по-скоро левоцентристки и целта му ще е да се вклини в субектите – БСП, „Възраждане“, ИТН, и да им издърпа голяма част от процентите. Всеки се цели в тези 60-70% от избирателите, които по някаква причина не гласуват“, коментира проф. Тодор Галунов.

Той допълва, че преди време видяхме как ИТН, а след това и ПП бяха големите надежди за промяна в страната и бяха факторът, който разруши циментираната власт на ГЕРБ. Но тези партии успяха в план „рушене“, но не успяха в план „съзидание“.

„За спряганата нова партия е проблем, че президентът Радев не може да й прехвърли автоматично своя висок рейтинг. Ще се стигне до положението той да обяснява, че това е партиен проект, с който няма нищо общо. От друга страна пък, ще трябва да се съчетаят надеждите на електората, който ще се надява, че президентът стои зад него. И това може да продължи три години, защото за по-скорошни изяви няма време. Най-големите противници на този проект са вляво от политическия център и в национално-патриотичния политическия спектър. Много често в политиката леви партии се радват при появата на десни конкурентни партии в дясното. А десни партии се радват при появата на леви партии, които ерозират доскорошни опоненти“, обяснява проф. Галунов.

Той е категоричен, че най-точното време за появата на въпросна нова партия е моментът, когато ще бликне с нова сила дебатът за националния празник 3 март.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка личен архив

 

2 thoughts on “Проф. Тодор Галунов, политолог: “ГЕРБ и ПП-ДБ, с участието на ДПС, ще се разберат и няма да се стигне до предсрочни избори“

  • Къде се кани да пробута некадърието този път професорът? Когато не ставаш за нищо, ставаш за „народен представител“. Пък и трябва да се издържа „опашлето“….

    Отговор
  • Интервюто е отлично. Професорът е определил точно актуалната политическа ситуация.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *