Водещи новиниЗдраве

Как да върнем енергията в тялото си

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com.


Как да върнем енергията в тялото си

 

ЗАБЪРЗАНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА НУЖДАТА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ НА ОРГАНИЗМА ЧРЕЗ ДЕТОКС.

Специалистите обаче посочват, че процесът не свършва само с познатия ни хранителен режим, в който премахваме консумацията на определени храни и напитки, а става въпрос и за емоционалния.

Експертите посочват, че тялото ни притежава всичко необходимо, за да се детоксикира, но понякога стресът, който сме натрупали в себе си, е по-трудно да бъде премахнат. Как обаче да постигнем баланса и да помогнем както на организма, така и на ума да се пречистят, когато усетим нужда?

Има сведения, свързани с детоксикацията на организма, които датират още от преди новата ера.

В Индия са премахвали токсините от тялото, които според Аюрведа са отговорни за различни заболявания, както и в Египет, чрез стимулация на перисталтиката. В Турция са се провеждали периоди на периодично гладуване с цел детоксикация, а в Китай – чрез акупунктура.

Както предците ни преди хиляди години са търсили начин да пречистят организма си от нещо, което са считали за пречещо и излишно, така и съвременните хора търсим начини да помогнем на психиката и тялото си да се почувстват по-добре.

Истината е, че що се отнася до тялото ни като жив организъм, то е сътворено по начин, по който чрез редица сложни механизми и процеси може да се детоксикира само.

В така наречената детоксикация участие взимат черният дроб, бъбреците, храносмилателната система и кожата.

Те имат способността да елиминират „ненужното“. Дали ще се подложите на някоя детокс диета или прием на чай или добавки, или ще пропуснете това изцяло – то организмът ви във всички случаи е така проектиран, че да притежава всичко необходимо, за да се детоксикира.

Интересно при детокса е, че той може да бъде и емоционален.

Всеки човек в даден момент от живота си има нужда да се отърве от излишния стрес, да се наслади на природата и да се потопи в безвремие. Целта е една – да презареди. От няколко години насам се среща и понятието социален (или дигитален) детокс, целта на който е да се откъснем от социалните мрежи, от екрана на телефона, телевизора, за да намалим чувството на тревожност, като така повишим концентрацията си.

Независимо дали търсеният резултат е емоционален или физически детокс,

то факторите, които въздействат върху човека, са комплексни и винаги има какво да направим или променим, за да се почувстваме по-добре, да върнем енергията в тялото си и да получим нова доза мотивация. Често е нужно просто да послушаме тялото си, защото това може да бъде начин да подoбрим здравето си. Дали ще го определим като детокс, или не, то има няколко основни научно базирани принципа, които със сигурност ще помогнат на организма ни – добра хидратация, сън и спокойствие, подходящо за конкретния организъм хранене, достатъчно движение и физическа активност.

Водата е тази, която спомага доброто храносмилане и детоксикация от излишни за тялото ни продукти. Когато търсим допълнителни ползи за организма, трябва да посягаме към минералните води и по-често да ги включваме в ежедневието си. Техният уникален натурален минерален състав, висока алкалност и съдържание на метасилициева киселина спомагат за нормализиране дейността на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната система, за намаляване на хиперкиселинността на стомашния сок, стимулира кинетиката на жлъчните пътища, допринася за синтезата на колаген, забавя процесите на стареене и подобрява мозъчните функции.

Храненето, което може да помогне за детоксикация на организма, включва:

консумация на плодове, зеленчуци, ядки, както и лишаване от храни, които забавят метаболизма ни, като такива с високо съдържание на захар и прекалено преработени храни. Колкото до движението – то е здраве, твърдят експертите. Всяка крачка е здраве. А всяка крачка към търсене на вътрешния ни баланс със сигурност е крачка към успеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *