Водещи новиниЛясковецОбщество

Клуб на заклети ергени прави Мъжка сватба по ритуала „Тулум“ от 1930 г.

Обичаят е типичен за Великотърновско

 

В лясковското село Козаревец тази събота, 24 февруари, ще се проведе един от най-веселите и пищни празници – Мъжка, или Ергенска сватба.

В него ще участват талантливите козаревски актьори, самодейци и доброволци под режисурата тази година на Петко Николаев. В основата на събитието е играта на персонажа „тулум“. Облечен карнавално, с торба дървесна пепел, той опушва ергените, за да ги отличи сред останалите, да ги накара да се засрамят и да встъпят най-сетне в брак, за да се множат семействата, родът, а с него и всеобщата надежда.

Ритуалът „Тулум“ е традиционен за селото и води началото си от 1930 г., но е прекъсвал през годините.

Възстановен е през 2008 г. и се провежда всяка година, до 2016 г. Тогава настоятелството на местното НЧ „Земеделец-1899“ решава да се организира на високосна година, преди Сирни заговезни, тъй като след този празник венчавките са забранени.

Началото на зрелището е в 9,30 часа на откритата сцена пред читалището. Жители и гости ще видят „Засевки“ – пълнене на чувала на тулума и бръсненето на младоженеца.

Половин час по-късно сватбарите ще вземат кръстника от площад „Славия”. В

11,00 часа всички ще отидат за булката в дома й на улица „В. Търново” N 16. Венчавката на младите ще бъде точно в 12,00 часа, на откритата сцена, като ритуалните действия, съпътстващи тулума, ще бъдат придружени с много смях и закачки. Организаторите от Клуба на заклетите ергени и НЧ „Земеделец-1899“ – с. Козаревец, канят всички да присъстват на зрелищната сватбена игра и обещават хубава музика, кръшни хора и веселие.

Мъжката сватба е типичен обичай във Великотърновска област, но не е повсеместен. Той е от рода на кукерските и маскарадни игри, но е слабо разпространен както на местно, така и на национално ниво. Познат е и се отбелязва в Лозен, Стражишко, в горнооряховското село Първомайци, но на Тодоровден, в Хотница, Долна Оряховица и Присово, в миналото и в Килифарево.

Мъжката сватба в Козаревец е част от културния календар на Община Лясковец.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *