ЗлатарицаОбщество

Кметът на Златарица Петър Ганев ще отговаря за причиняване на тежки травми на жена при катастрофа

Бавни експертизи забавили разследването година и половина

 

Кметът на община Златарица Петър Ганев ще отговаря за причиняване на средна телесна повреда при катастрофа.

Петър Ганев

Тежкото произшествие станало на 1 ноември 2022 г. на пътя Велико Търново – Елена край военния завод „Аркус“. В злополучния ден кола излязла внезапно на пътя пред автомобила на Ганев. След миг последвал сблъсък.

Според автотехническата експертиза Ганев се е движил с двойно по-голяма скорост от допустимата в участъка. Установено е, че е карал със 130 км/ч. при ограничение 70 км/ч. Вещите лица са се произнесли, че и двамата водачи са виновни за инцидента и е налице съпричиняване. От удара обаче тежко е пострадала 70-годишната Цветанка М. от Драгижево, която пътувала до съпруга си в помления автомобил. Тогава тя била настанена в болница с множество фрактури, които се определят като средна телесна повреда.

Интересен факт е, че пробите на двамата водачи за алкохол са отрицателни, но в кръвта на Ганев е открита субстанция, която е в списъка на забранените вещества при шофиране.

Според разследващите това е силно обезболяващ препарат, който обаче влиза в списъка на наркотичните вещества. Такива се предписват от медици при хронични заболявания със силни болки.

Сагата по разследването се проточила, защото установяването вида на веществото в софийска лаборатория забавила разследването. Дълго време чакали и автотехническата експертиза. Наложило се смяна на вещо лице, защото първоначално определеният експерт три месеца не бил работил по делото. Правен е и повторен оглед на мястото заради липсващ забранителен знак.

Важно е да се уточни, че когато е станала катастрофата, Ганев още не е бил на кметския пост.

Бавните експертизи обаче бавят разследването близо година и половина и той е привлечен като обвиняем през януари тази година. Предстои предявяване на материалите и внасяне на обвинителен акт в съда.

Пострадалата жена пък е завела гражданско дело за обезщетение срещу застрахователната компания, с която е сключена застраховката „Гражданска отговорност“. Окръжният съд във Велико Търново е присъдил 100 000 лева, но решението подлежи на обжалване пред втора инстанция.

Репортер на „Борба“ потърси Петър Ганев за коментар по случая. Лаконичният му отговор беше: „Не мога да говоря, в среща съм“.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *