Водещи новиниСъдби

Поляк с български корени издирва свои роднини в Драганово

Младият мъж е потомък на градинар, който емигрирал през 30-те години на миналия век

 

МЛАД МЪЖ ОТ ПОЛША, В ЧИИТО ВЕНИ ТЕЧЕ БЪЛГАРСКА КРЪВ, ТЪРСИ СВОИТЕ РОДНИНИ В ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ДРАГАНОВО.

Дядото на Станислав – Петко Тошков, в деня на сватбата си.

Станислас Седрис опитва да подреди своето родословно дърво и моли за помощ жителите на малкото населено място. Той отправи запитване до местните чрез Фейсбук групата на Драганово, използвайки опцията Google translate, тъй като не владее български език.

Станислас споделя, че неговият дядо се казва Петко Тошков и е роден на 26 август 1901 г. Човекът бил градинар и през 30-те години на миналия век емигрирал в Полша. Внукът предполага, че и баба му също е от селото. Сведенията около дядото и бабата на мъжа обаче са съвсем оскъдни.

Благодарение на стари семейни албуми той обаче успял да намери снимки на неговия праотец.

Именно този фотоси Станислас разпространи в социалната мрежа.

„Дядо ми е починал, преди да се родя. Погребан е в Краков през 1966 г. Ако някой от вас се сети нещо, моля да се свърже се с мен. Моята голяма мечта е да намеря роднини, да разгледам мястото, където са живели предците ми и да науча за съдбата на моето семейство“, апелира той.

Станислас допълва, че е амбициран да научи български език.

Молбата на мъжа развълнува местните хора и краеведите в селото. Те припомнят, че от Драганово са произлезли хиляди градинари. В тяхна памет е издигнат монумент в центъра на малкото населено място. Върху него са изписани 19 държави от три континента, в които драгановските градинари са прослави България със своето трудолюбие и предприемчивост.

От кметството също са се заели да издирват близки на мъжа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *