Горещи новиниОбщество

Предлагат арх. Теофил Теофилов за почетен гражданин на Велико Търново посмъртно

Арх. Теофил Теофилов, по чиито проекти е възстановена църквата „Св. Димитър“ и реставрирана светинята „Св. 40 мъченици“, да бъде почетен гражданин на Велико Търново посмъртно, предлага Инициативен комитет.

Предложението ще бъде внесено в началото на следващата седмица, научи „Борба“. Подписалите се под номинацията са убедени, че творчеството и цялата дейност на арх. Теофил Теофилов по опазване на богатото културно наследство заслужават най-висока обществена оценка, а удостояването му със званието, макар и позакъсняло, ще бъде част от тази оценка.

Теофил Теофилов, или Тео, както с обич го наричаха приятелите му, е роден на 21 декември 1944 г. в Пловдив.

Израства и живее в Копривщица, града на неговия баща Петко Теофилов, писател и дългогодишен музеен директор. През 1962 г. е приет в Архитектурния факултет на Висшия инженерно-строителен институт в София. Дипломира се като архитект през 1968 г. и постъпва на работа във великотърновския филиал на Националния институт на паметниците на културата отначало като проектант, а от 1974 г. и като научен сътрудник.

Изключително богато е архитектурното наследство на арх. Теофил Теофилов. Сред най-значимите му обекти са реставрациите на църквите „Св. Димитър“ и „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, църквите „Рождество Христово“, „Св. Георги“ и „Св. Атанасий“ в Арбанаси, храмовете „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Димитър“ в Свищов.

Впечатляваща е работата му по тракийския култов комплекс в Свещари, Голямата базилика в Плиска, кръглата (златна) църква в Преслав, къщата на художника Борис Денев, реставрацията на Къщата с маймунката на Колю Фичето, обекти в крепостта „Царевец“, между които църква N 21 терасата на Лобната скала и др. обекти от българската средновековна и възрожденска архитектура.

Особено място в творчеството му заема работата му по възстановяването и експонирането на църквата Св. 40 мъченици“. Дълго време прекроява различни идеи, за да стигне до вариант, с който печели обявения национален конкурс. Решението на журито е оспорвано и самата реставрация се отлага много години. Вълнуваща и емоционална е работата му по откриването, проучването и консервацията на тракийската гробница в Свещари. Арх. Теофилов е и един от първите, направили заснемането на култовия тракийски комплекс край с. Старосел.

Големият архитект оставя следи и в новата история на Велико Търново. По негови проекти са построени църквата „Възкресение Христово“ на Руските гробища и университетският храм „Св. Евтимий Търновски“.

Големият архитект се включва успешно и в реализацията на обекти от съвременната архитектура. Такива са музейната сграда на Античния керамичен център край Павликени, Историческият музей в този град, техническият блок на летището в Горна Оряховица, както и редица жилищни сгради в региона.

През годините арх. Теофил Теофилов е бил началник на отдел „Архитектура и благоустройство“ в Окръжния народен съвет, кмет на Велико Търново, главен архитект на старата столица, директор на Националния музей на архитектурата.

По време на краткия му кметски мандат се откриват Туристическият дом в Ксилифор, Домът за търговия и услуги в кв. „Бузлуджа“, спортно-информационният център на Българския спортен тотализатор.

Арх. Теофил Теофилов е носител на орден „Кирил и Методий“, а през 2005 г. е удостоен с наградата „Велико Търново“ за цялостната му изследователска дейност, свързана с проучването и съхранението на културно-историческото наследство на Велико Търново и във връзка с неговата 60-годишнина. Почива на 12 март 2008 г. след кратко, но тежко боледуване.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *