Водещи новиниОбщество

Сградата на Археологическия музей е в критично състояние

Експозицията не е обновявана от 38 години

 

СГРАДАТА НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ.

СГРАДАТА НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ. Към настоящия момент около 15% от нея са неизползваеми...Към настоящия момент около 15% от нея са неизползваеми поради голямо количество подпочвена вода.

Зданието е съединено с това на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, но помещенията на музея са приземни и там корозионните процеси са много по-сериозни. Необходим е основен ремонт, стойността на който не може да бъде покрита от планираните постъпления на музея. По тази причина в план-сметката за 2024 г. са предвидени само текущи ремонтни дейности, които да позволят музеят да приема посетители, съобщават от ръководството.

ОСВЕН ТОВА ЕКСПОЗИЦИЯТА Е МОРАЛНО ОСТАРЯЛА И НЕ Е ПОДМЕНЯНА ОТ 38 ГОДИНИ. ТЯ Е ПОЗИЦИОНИРАНА ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1986 Г.

СГРАДАТА НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ. Към настоящия момент около 15% от нея са неизползваеми...От Регионалния исторически музей планират изготвяне на проект за основен ремонт на сградата със съответните актуални охранителни, известителни и информационни системи, които са инсталирани в подобен род културни институции. В това число се планира и надграждането на вече съществуващите елементи от системата за осигуряване на достъп до експозицията на хора със затруднена способност за придвижване.

„До приключването на този процес е наложително частично обновяване на част от експозиционните площи и устройването им за приемане на временни изложби. По този начин ще се увеличи посещаемостта и на постоянната експозиция, а оттам и приходите от входни такси“, обяснява директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. РИМ

One thought on “Сградата на Археологическия музей е в критично състояние

  • За 38 години, къде спахте другарки и другари? Накрая от безстопанственост сградата ще се срути върху и без друго ограбения фонд на музея (помним обира, не сме го забравили) и проблема ще се реши . Оправданията – пари няма вече не минават…Има начини за еврофинансиране и програми но трябва да се свърши и работа а думата работа май е табу в държавния сектор…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *