Водещи новиниИкономика

Попариха желанието на селата за повече пари от продажбата на общински имоти в тях

Желанието на селските кметове да получават повече пари от продажбата на общински имоти в съответните населени места беше попарено от становище на Надзорния съвет за приватизация и следприватизационен контрол

Желанието на селските кметове да получават повече пари от продажбата на общински имоти в съответните населени места беше попарено от...
Къща в село Леденик

Конкретно питане по въпроса направи кметът на Леденик Антон Кръстев, който направи предложение в населените места да се връщат 50% от парите при продажба на имот, а не 30%, както е в момента. Според Надзорния съвет обаче искането не е икономически обосновано.

„Намираме обаче за икономически необосновано да се приеме принципно общо решение, с което 50% от постъпилите приходи от дейностите по чл. 52, ал. 5 от ЗМСМА да бъдат предоставяни за изпълнение на дейности в съответното населено място“, е част от становището на Надзорния съвет.

От обоснованото с точки и членове становище не става напълно ясен мотивът за отказа.

На практика всяко село разполага с общинско имущество, което може да бъде продадено и със средствата да бъдат финансирани инфраструктурни проекти. Не е тайна, че в селата имат хроничен недостиг на пари за каквито и да било инвестиционни намерения. Отпусканите средства по „Местни инициативи“ и тези за закърпване на дупките по улиците са крайно недостатъчни. С увеличаване на процента от продажба на имоти някои населени места получават свежи пари за подобряване на средата за живот.

Екип „Борба“

Сн. архив „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *