Горещи новиниОбщество

Силвия Аздреева, изкачила Еверест и Лхотце за 27 часа: „Няма невъзможни неща“

Алпинистката гостува на Велико Търново, за да разкаже за покоряването на най-високите върхове в света

Силвия Аздреева представи книгата си „Да покориш себе си“ пред великотърновска публика в Голямата зала на Общината. Алпинистката е първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце, единствената българка, стъпвала на К2 и първата българка, изкачила три осемхилядника. За безбройните предизвикателства и радости, които съпътстват необичайното ѝ хоби, тя пише книга съвместно със спортния журналист Найден Тодоров. „Да покориш себе си“ не е научна книга за алпинизма, а вдъхновяващ разказ за мечтата на едно обикновено момиче от Петрич, което развява българското знаме и флага на своя град на най-високите върхове.

За чувството да стъпиш на Покрива на света

алпинистката разказа: „Изпитваш гордост. Осъзнаваш, че се е сбъднало всичко, което си си представял, достигнал си тази своя мечта. Толкова си драпал, толкова си се мъчил, но вече си казваш: „Еха, успях! Щом изкачих Еверест, значи мога да направя всичко“. И аз съм убедена, че във всеки човек се крие такава сила, за която дори и не подозира. Така че всеки трябва да катери своите върхове, без значение какви са те“.

Силвия сподели също, че

изкачването на K2 е било най-трудно,

тъй като това е най-смъртоносният връх. По нейните думи, за там няма много желаещи и експедицията се е провела с едва трима души. „Винаги съм усещала някаква много силна връзка с планината; имах ѝ доверие и знаех, че няма да ни убие. К2 няколко пъти се опита да го направи, но ето че съм тук днес“, добави тя.

В книгата си „Да покориш себе си“ Силвия Аздреева пише и за мъртвите алпинисти,

които остават в планините. Те не могат да бъдат преместени, трябва да се заобикалят или прескачат, защото обстановката е екстремна и всяко излишно движение застрашава живота на катерещите се. За тези ужасяващи части от експедициите Силвия разказа: „Колкото и да си подготвен, че на най-високите върхове има мъртви тела, когато ги видиш на живо и буквално трябва да прескочиш някои от тях, за да продължиш, това няма как да не ти повлияе и психически, и физически. Аз получавах паникатаки и сърцебиене, защото не исках да стана една от тях… Тежък е сблъсъкът с мъртвите алпинисти“.

Силвия обясни, че за да изкатери трите осемхилядника, се е лишила от много неща.

„Мисля малко да си почина от изкачванията, защото има и други върхове в живота – не всички са планински. На този етап не мисля пак да си причиня това на тялото и психиката. Подготовките за експедиция отнемат около 4 – 5 месеца, възстановяването след нея също е толкова, а самата експедиция продължава 2 месеца – общо взето едно изкачване отнема цяла година. Рискът е много голям и семейството ми страда, така че засега не мисля да изкачвам повече осемхилядници“, разказа алпинистката.

Силвия Аздреева посети и Хуманитарна гимназия, отговори на любопитните въпроси на учениците и застана пред камерата на ученическата Тийн ТВ. Тя също се срещна с кмета на Велико Търново Даниел Панов, който ѝ връчи знамето на общината.

Елина ГЕНОВА

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *