Горещи новиниОбразование

Делегация от Китайското министерство на образованието посети ВТУ

Делегация от Центъра за езиково обучение и сътрудничество към Министерството на образованието на Китай беше на посещение във Великотърновския университет, за да проведат двудневно иновативно обучение и квалификация на преподаватели по китайски език. В обучението се включиха доброволци, български преподаватели и чуждестранни учители по китайски език към Института „Конфуций“ във Велико Търново и София, както и от други учебни заведения в България.

Заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Анна Иванова приветства гостите от името на академичното ръководство и на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Доц. Иванова запозна гостите с историята и традициите на университета, като подчерта, че във Филологическия факултет студентите изучават над 20 чужди езика, сред които е и китайският.

„Институт „Конфуций“ е много важна част от семейството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението ви е поредният добър знак за ползотворното сътрудничество в областта на образованието и науката, което имаме с Китай. Искам да ви благодаря за подкрепата и помощта, която оказвате на чуждестранните и на българските лектори по китайски език, за книгите и обмена. Наши студенти са многократни победители в най-престижното световно състезание за китайски език – „Китайски езиков мост“ – национален кръг България, а през 2023 г. Бетиже Акова, също наша студентка, спечели 3-то място в надпреварата в Китай сред 138 държави от целия свят, доказвайки високото ниво на китаистиката в България и Великотърновския университет. Надявам се, че доброто сътрудничество ще продължи и занапред и ви благодаря за подкрепата“, каза заместник-ректорът в приветствието си към гостите.

Директорът на отдел „Преподаватели“ към Центъра за езиково обучение и сътрудничество към Министерството на образованието на Китай Дин Сянжу изказа радостта си, че е във Великотърновския университет.

„Това е първо наше посещение в университета. Днес в Институт „Конфуций“ ще проведем иновативно обучение на лекторите по китайски език от цяла България. Обучението е по нова и по утвърдената методология за изучаването на езика, което ще повиши качеството на преподавателите и е в помощ на самите студенти. Освен за обученията на лектори в чужбина ние отговаряме и за организирането на изпитите по HSK, които са за определяне нивото на владеене на китайския език, организирането на състезанието „Китайски езиков мост“, материалите и литературата на китайски език и онлайн обучението и учебните ресурси в нашите системи. Искам да ви поздравя, защото успехите на вашите студенти по китайски език са пример за всички млади хора в България, които искат да изучават езика. Благодаря ви за топлото посрещане!“, каза г-жа Дин Сянжу.

На срещата от българска страна присъстваха още доц. д-р Полина Цончева, декан на Филологическия факултет, директорите на Институт „Конфуций“ към университета доц. д-р Искра Мандова и проф. Дун Юенсин.

Сн. ВТУ

 

Сн. ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *