Горещи новиниЗдраве

Извадиха 5-сантиметрова игла от гърлото на търновка, погълнала я с телешки език

Животоспасяващата операция е дело на д-р Илко Костурков

 

МЕТАЛНА ИГЛА С ДЪЛЖИНА 5 САНТИМЕТРА БЕШЕ ИЗВАДЕНА ОТ ХРАНОПРОВОДА НА 34-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА. Чуждото тяло попаднало в езофага на пациентката при консумация на купешки колбас. Отстраняването на иглата е направено с ендоскопска процедура в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица. Интервенцията извършил началникът на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков.

Неволите на 34-годишната жена започнали на 16 февруари. Тогава тя купила желиран език от магазин в старата столица. Веднага след като го консумирала усетила неприятно дразнене и боцкане в горната част на хранопровода и трудност при преглъщането.

„Реших, че съм глътнала нещо, имах усещане за чуждо тяло, заседнало в хранопровода.

Отидох в Спешна помощ във Велико Търново, където прецениха, че съм за УНГ специалист, и започнаха да звънят на отделенията в болниците в Габрово, Горна Оряховица, накрая решиха, че трябва да вървя до Плевен. През нощта се придвижих до УМБАЛ- Плевен, където в спешен кабинет ми казаха да остана в града да чакам някакъв специалист. Казаха ми: „Ще чакаш няколко дни“. Аз се отказах, а междувременно усещах, че това чуждо тяло се смъква още по-надолу“, разказва пациентката.

Жената се върнала обратно във Велико Търново и на другия ден отишла в кабинета на УНГ- специалиста д-р Светлин Белчилов. Медикът подходил с голямо внимание и се свързал с негови колеги – гастроентеролози, тъй като случаят бил сериозен. Пациентката отново потърсила помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, но оттам я насочили пак за Плевен.

Неин познат й препоръчал гастроентеролога д-р Илко Костурков в Горна Оряховица.

„В понеделник сутринта отидох в Първо вътрешно отделение и д-р Костурков ми огледа хранопровода с апаратура, където най-сетне беше открито това чуждо тяло. Поставиха ми упойка и за две минути го извадиха – беше поне 4-5 сантиметра, подобно на игла, с два остри върха, според мен – метално“, обяснява жената.

Началникът на Първо вътрешно отделение извършил гастроскопия и установил чуждото тяло в горната част на хранопровода. То било застанало напречно, което допълнително усложнявало ситуацията, тъй като можело да доведе до разкъсвания на езофага.

Д-р Костурков веднага предприел сложна ендоскопска процедура, с която извадил чуждото тяло. Пациентката е останала в лечебното заведение два дни под наблюдение и изписана в добро състояние.

„Сложиха ми системи и останах и на другия ден в болницата. В момента съм много добре, усещам лек дискомфорт при преглъщането, което е нормално. Доколкото разбрах, ако ме бяха размотавали още два- три дни, е могло да бъде фатално за мен. Много съм благодарна на д-р Костурков и екипа му, иначе нямаше да мога видя дъщеря ми как расте!“, споделя още 34-годишната търновка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *