Забава и знаниеЗдраве

Установиха причината за „мозъчната мъгла“ при пациенти с дълъг КОВИД

Учени от „Тринити колидж“ в Дъблин и изследователи от FutureNeuro са достигнали до важно откритие, което дава яснота за състоянието, известно като „мозъчна мъгла“ и когнитивните нарушения при някои пациенти с дълъг КОВИД-19, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Nature Neuroscience.

Известните и описани досега симптоми на продължителната инфекция КОВИД-19 са почти двеста,

като повечето пациенти се оплакват предимно от умора, задъхване, проблеми с паметта и мускулни болки. Преобладаващата част от пациентите с КОВИД-19 се възстановяват напълно, като продължителността на симптомите над 12 седмици се счита за дълъг КОВИД-19. От пациентите с този тип на инфекцията под 50 на сто имат неврологични оплаквания като умора, „мозъчна мъгла“ и когнитивни нарушения.

Авторите на изследването са установили, че при пациентите с „мозъчна мъгла“ се наблюдава нарушение в целостта на кръвоносните съдове на пациентите.

„За пръв път успяхме да докажем, че

спукани кръвоносни съдове в човешкия мозък в комбинация с хиперактивна имунна система

може да са водеща причина за „мозъчната мъгла“, свързвана с дългия КОВИД, каза проф. Матю Кембъл, преподавател по генетика в Тринити колидж и главен изследовател на FutureNeuro.

Изследването е започнало в разгара на пандемията през 2020 г. върху пациенти с дълъг КОВИД и с болни, хоспитализирани в болница „Сейнт Джеймс“ в Дъблин.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *