Водещи новиниОбщество

Най-големият блок във В. Търново и единственият в Дебелец се разминаха със саниране, чиновнически гаф ли е причината?

170 семейства, събрали над 85 хил. помежду си, за да подобрят енергийната ефективност на жилищата си, остават разочаровани

 

ИЗНЕНАДВАЩО, ОБИТАТЕЛИТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЖИЛИЩЕН БЛОК ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ БЯХА ОДОБРЕНИ ЗА ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ СА СЪБРАЛИ ПОМЕЖДУ СИ ПОВЕЧЕ ОТ 63 хил. лв. за изготвяне на енергиен паспорт на сградата, обследването й и самото кандидатстване.

Същата е и ситуацията с единствения блок в Дебелец, където пък представителите на етажната собственост изхарчили за същото повече от 25 хил. лв., без да са одобрени. С двата казуса са ангажирани Министерството на регионалното развитие и благоустройството, омбудсманът проф. д-р Диана Ковачева, Представителството на Европейската комисия у нас и Върховният административен съд. Хората от старата столица и малкото градче Дебелец възлагат надежди и на народния представител Димитър Николов, след чиято намеса в програмата за внедряване на мерки по енергийна ефективност бяха включени и сгради в Горна Оряховица, които преди това също не получиха необходимия брой точки заради чиновническа небрежност. Гаф с некоректно подадени данни при изготвяне на апликационните форми за кандидатстване също е причина за отказа за безплатно саниране и на местните блокове, убедени са домоуправителите им Катя Георгиева и Атанаска Бояджиева. Те подкрепят и упреците си към Общината с факти, изтъкнати и в писмо до тях от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в което се подчертава, че при всяка процедура водещият партньор е Общинска администрация, която също така окомплектова проектната документация, попълва уеб базирания формуляр за кандидатстване, представя данните и ги предоставя по електронен път.

 

НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАНЕЛКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ ДОЧАКА 2,3 МЛН. ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

 

Близо две години продължила подготовката за процедурата по устойчивото енергийно обновяване за панелния блок със 144 апартамента и осем входа, разположен между улиците „Краков“ и „Ален мак“ във Велико Търново. Сградата е най-голямата от този тип в старата столица както по площ, така и по брой живущи. След класирането тя успява да събере едва 110 точки при необходим минимум от 115, гарантиращ финансиране. „По наши изчисления на база данните, които са направени след обследването, трябва да имаме 120 точки. Събрахме пари за енергиен паспорт, обследване и изготвяне на проект от всички обитатели. Сега всички са разочаровани и сме убедени, че данните за сградата ни не са подадени коректно. Служителите в Община В. Търново ни предоставиха цифри, които се разминават с показанията от подготвените ни за кандидатстването документи. Сравнихме и показанията за идентични сгради, строени като нашата през 1972 г. Незнайно как три отделни блока – нашият и съседни на него, имат три различни сертификата с различни количествено-стойностни сметки за ремонт“, коментира домоуправителят Катя Георгиева. Тя и съседите й настояват за пълна ревизия на сертификатите, както и за вътрешна проверка в Община В. Търново за коректно подадени към МРРБ данни и попълвани „през пръсти“ формуляри, тъй като има разминаване между информацията, която им посочват от МРРБ като мотив защо не са класирани, и реалността.

 

ОТ ОБЩИНА В. ТЪРНОВО „ПРОСПАЛИ“ ЕДИН ОТ КРИТЕРИИТЕ И ЛИШИЛИ БЛОКА В ДЕБЕЛЕЦ ОТ БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ

 

Още по-фрапиращ е случаят в Дебелец, където единственият жилищен блок в градчето не получава пари за саниране. Основна причина за това е фактът, че от Община Велико Търново не са добавили служебно, съгласно правомощията си при изготвяне на електронния формуляр за кандидатстване, 5 точки за естетически вид на сградата. С тях средствата щяха да бъдат одобрени. Блокът се намира на ул. „Иван Вазов“ 48 и има 3 входа с 27 апартамента. От джоба си обитателите извадили малко над 25 хил. за енергийно обследване, паспорт и проект. В крайна сметка обаче получили едва 113 точки при необходими 115. „Тези 5 точки, които трябваше да ни прибавят, тъй като Община В. Търново има такива правила за естетически вид на санирани сгради, ни костваха финансирането. Потърсихме обяснение и ни казаха, че са направили грешка. Нищо обаче не чухме за отговорност и последствия, както и как ще ни компенсират“, коментира домоуправителят Атанаска Бояджиева.

 

ОБЩИНА В. ТЪРНОВО: „АКО СМЕ СБЪРКАЛИ, ВИНАТА Е И В ДВЕТЕ СТРАНИ“

 

„Да, за сградата в Дебелец не са прибавени 5-те точки, но причината за това е и в тях. Имаха съсед, който искаше да ги съди заради санирането. Нямаше как да гарантираме, че на фасадата на блока ще бъде изобразена фигурата на възрожденец например, което е част от критериите за естетическия вид. Данните от нас са подадени коректно. Не изключвам грешки, но вината никога няма как да е само в едната страна. Ще предоставим справка, но е необходимо доста време за изготвянето й, а аз съм на семинар. Ще ви я предоставя“, бе коментарът на арх. Николай Миладинов, отговарящ за програмата в Община В. Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Най-големият блок във В. Търново и единственият в Дебелец се разминаха със саниране, чиновнически гаф ли е причината?

 • Арх. Миладинов е на семинар по онлайн шах на служебния компютър. На такъв семинар вероятно е бил и при подаването на документите в ИСУН. Ходих с майка ми на пет-шест срещи за разясняване в залата на общината и единственото, което ми се изясни, е че архитектът нищо не разбира от програмата. Така че вината не е за делене, а е лично на ръководителя, в негово лице. Не е и на кмета – даже е похвално, че председателят на НСОРБ не е оказвал натиск на комисията в МРРБ, за да е честно класирането. Миладинов и такива ги говореше в предна статия, за връзки на община Свищов в МРРБ, което си е клевета по НК. И така, докато Свищов са на практика усвоили ресурса, Търново заради архитекта си няма и половината сума от пределната усвоена. Градът на стоте първи неща пак е пръв.

  Отговор
 • Разбира се че кмета има вина защото има и толерира такива некадърни служители които подведоха гражданите за саниране и им взеха предварително пари за енергийни проекти, за които е предварително беше ясно че няма да съберат необходимия брой точки. Още преди месец казах че на тези от общината не им виновна държавата или програмата- просто част от общинските служители са некадърни и гледат как да изкарат странично някой лев. Иначе от тези блокове в Търново и Дебелец хората да си търсят парите от Миладинов, Дачев или Цонева- може и в прокуратурата….

  Отговор
 • Абе когото и да одобрят тези неодобрените все ще се жалват и ще викат че са ощетени от нещо или някого.

  Отговор
 • Тогава искаме да се санират всички блокове за да няма ощетени и разхищение на електричество. И хората да използват спестените пари за спорт, превенция, екскурзий и за усъвършенстване.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *