Водещи новиниОбщество

Преобразяват Велико Търново до 2027 г.: Даниел Панов извади програма за нови паркове, паркинги, библиотека и индустриална зона „Янтра“

Амбициозна програма за управлението на Велико Търново до 2027 г. е внесена в Общинския съвет от кмета на общината Даниел Панов

Тя съдържа 9 приоритета, като сред проектите, които вече са започнали да се реализират, за пръв път са прокарани и нови.

Включени са и такива, за които отдавна се говори и са желани от търновци, като рестартиране на Старото военно училище и нова крайречна зона.

Сред инфраструктурните обекти, които са залегнали и в тазгодишната инвестиционна програма, се предвижда поетапно увеличаване на автопарка с електрически автобуси по туристическата линия 100, създадена по проект „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“, както и разработване на нова транспортна схема. В периода ще се правят инвестиции в системата за контрол на обществения превоз, планира се и най-после осигуряване на транспортни връзки в старата част на град Велико Търново. И още – изграждане на велоалеи в и извън урбанизираните райони на община Велико Търново, ремонт и рехабилитация на уличната мрежа, цялостно градоустройствено планиране на междублоковите пространства в кварталите „Колю Фичето“, „Картала“, „Акация“, „Асенов“, „Света гора“ и „Варуша“ с осигуряване на паркоместа в тях.

 

НОВИ ПАРКОМЕСТА

 

Ще се прави и нова организация на паркиране, включително и изграждане на обществени паркинги. Такива ще има на ул. „Полтава“ – 100 паркоместа, в района на кръстовището при ул. „Беляковско шосе“ – 25, в района на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ – 50, в района на Старо военно училище – 300. Паркинги се планират и в района на бъдещата детска градина в кв. „Картала“, в района на Южен пътен възел и южния вход на Велико Търново.

 

ВОДОПРОВОДИ

 

Водопроводи ще се подменят на редица улици: ул. „Никола Габровски“, „Полтава“, „Беляковско шосе“, „Пейо Яворов“, „Мармарлийска“, „Гео Милев“, „Сергей Румянцев“, „Димитър Полянов“, „Елин Пелин“, „Колю Гайтанджията“, „Трапезица“, „Сливница“, „Черноризец Храбър“, „Средна гора“, „Стара планина“, „Тракия“, „Славянска“, „Мизия“, „Трети март“, „Момина крепост“, „Никола Кабакчиев“, „Емилиян Станев“, „Йордан Вишовградски“, „Борис Богданов“ и др.

 

ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ ПАРКОВЕ

 

Развитието на зелената система на общината предвижда разширяване, доизграждане и изграждане на нови паркове. Такъв ще има в района на цирковата площадка. Започват дейностите и по крайречната зона „Крайбрежна“, за която великотърновци настояват отдавна. До 2027 г. ще има и нови локални паркове в кварталите „Бузлуджа“ и „Зона В“, пешеходна и велоалея между парк „Света гора“, язовир „Мотела“ и с. Малки чифлик. В подтемата за урбанистичното развитие е посочено, че трябва да се изработи Общ устройствен план на град Велико Търново. Помислено е и за баланса между общински център и населени места чрез подобряване на транспортната свързаност. В тази насока се предвиждат основни ремонти на 24 км общински пътища.

Приоритет за управлението на общината са образованието и спортът, като ще се продължи с модернизацията на съответната инфраструктура. А нов момент в приоритет 5 – „Социална солидарност и равни възможности“, е създаването на съвременен комплекс за хранене.

 

РЕСТАВРАЦИЯ НА ЦАРЕВЕЦ И ТРАПЕЗИЦА, НОВА БИБЛИОТЕКА, КУЛТУРНИ ЦЕНТРОВЕ ПО КВАРТАЛИТЕ

 

Сред конкретните дейности в четиригодишната програма са проектиране, реставрация и консервация на източен и южен сектор на АМP „Трапезица“ заедно с пешеходна алея от Владишки мост до Южна кула. Ще се прави и реставрация на царския дворец на Царевец, която е особено нужна заради многото туристи и провеждащия се фестивал „Сцена на вековете“. Предвидено е и изграждане на нова библиотека, без да е посочено къде точно, както и изграждане на нови музеи и интерактивни центрове. В кварталите на старата столица ще се обособяват културни центрове, а в неизползвани сгради, наследени от миналото, ще се създават нови интерактивни пространства. Трябва да се продължи и дигитализацията на културното наследство и музейните експонати.

Оживяване на територията на Старото военно училище също е приоритет, както и разработване на програма за развитието и престижа на община Велико Търново като историческа и духовна столица на България. Такъв статут с решение на 44-тото народно събрание градът има от 12 април 2019 г., но той все още не е изпълнен със съдържание.

 

НОВА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА „ЯНТРА“

 

Усилията на администрацията ще са насочени към промотиране на силните страни и предимствата на общината за развитие на бизнесдейности на нейна територия, както и към насърчаване на предприемаческата инициативност, включително чрез публично-частни партньорство. В периода 2023-2027 подкрепата ще е насочена основно към разнообразяване структурата на местната икономика за развитие на високотехнологични сектори. Фокус се поставя и върху професионалното образование.

Сред мерките за реализиране на приоритета за инвестиции и растеж е осигуряване на добри условия за бизнес на компаниите, както и на млади предприемачи (start-up предприемачество). Намерението на Общината е и да изгради нова индустриална и високотехнологична икономическа зона „Янтра“ като продължение на Западната индустриална зона. Предвижда се разширяване на фермерския пазар в кв. „Бузлулжа“, както и създаване на нови базари за фермерска продукция. Ще бъдат насърчавани инвестициите в производството и услугите, съобразени с екологията, туристическия потенциал и интерес.

Ана РАЙКОВСКА

9 thoughts on “Преобразяват Велико Търново до 2027 г.: Даниел Панов извади програма за нови паркове, паркинги, библиотека и индустриална зона „Янтра“

 • Как да повярваме след като 7 години един център не направи. Поне да бяха почистили, асфалтирали и да имаше някакъв вид. Живота ни мина в чакане и празни обещания Г. Оряховица е много по добре.

  Отговор
 • Искаме горям подземен и надземен паркинг на улица Опълченска ,където сега се ползва за гости на Хотел Янтра, там може да се построи огромен паркинг на 7 етажа и да има места за всички.

  Отговор
 • Искаме да намерите най бързия начин , старинните къщи, които са облика на Велико Търново да бъдат възстановени автентично до последната къща , включително и тези, които са се срутили напълно . И да бъде възстановен и Хотел Цар Борис и зоната под него може да се използва за тераси рано отдих с гледки към Царевец.

  Отговор
  • Ние не искаме с нашите пари, да се възстановяват къщи, които са частна собственост! Защо не дадете пари, да си направя ремонт на къщата вътре и вън, и някой лев за обзавеждане, може и за кола!

   Отговор
 • Премахна тролейбусите, а сега ще въвежда електроавтобуси. За тези разхищения на обществени средства , кметът отдавна трябваше да е осъден.

  Отговор
 • Ха-ха това всичкото не може да се построи и за 10 години ама се изхвърлят някои хора. Няма да се учудя ако след изтичане на мандата му направи партия и вземе да разправя че са му попречили да направи гореизброеното. Току виж намерил глупаци да гласуват за него.

  Отговор
 • пълни лъжи са това, те и сега хората по Полтава си паркират на пътя и без да е разчертано. И като го раьчертаете не означава че създавате ново парков място, такова е само в главата на кмета и да се усвоят пари уж за нови паркоместа.

  Отговор
 • Да, трябва да се краде. Но нека да погледнем оптимистично. Ще има награда за онзи, който познае къде ще е новата библиотека. Вече има едно предположение, че ще е на улиица „Бездасепосочвакъде“. Може да има и залог дали директорът на новата библиотека ще е третата държавна работа за един изтъкнат корпулентен псевдоинтелектуалец от Самоводене.

  Отговор
 • Добре звучи за хора които тепърва се заселват в Търново, живущите са наясно със ситуацията !!!! Всяка година едни и същи лъжи 🤬🤬🤬🤬

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *