Горещи новиниЗдраве

С 600 000 лв. инвестиция детското отделение на великотърновската болница стана за пример /СНИМКИ/

ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ПЕДИАТРИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СТАНА ОБРАЗЕЦ ЗА ТОВА КАК ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ВСЯКО ЕДНО ТАКОВА У НАС.

Звеното претърпя мащабна трансформация, благодарение на която в него е обособена спокойна, сигурна и максимално близка до семейната среда.

Преобразяването се случи с над 600 000 лв. по проект „Светулка“, реализиран от фондациите „За доброто“ и „Америка за България“ и Ротари клуб Велико Търново.

Ремонтът в структурата продължи 10 месеца и увлече благодетели и доброволци от цялата страна.

Официалното откриване на педиатрията се превърна в празник в клиниката. Събитието беше уважено от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, депутатите Димитър Николов и адв. Людмила Илиева, областният управител Ивайло Здравков и др.

Концепцията за преобразяването е дело на арх. Магдалена Славова.

Отделението е разделено на три сектора – за кърмачета, за деца от 2 до 8 години и за юноши. Обзавеждането и оборудването на всички помещения е съобразено с възрастта на малките пациенти. Обособени са 17 стаи и интензивен сектор. Помещенията са снабдени с удобни и красиви креватчета, кухненски кът, телевизор, интернет, микровълнова печка, кана, климатик и ред други удобства. Има осигурени места за настаняване и на придружители. В почти всички стаи има собствен санитарен възел.

Бившата занималня е превърната в детски кът. В него работи учителка, която се занимава с децата, за да не пропускат материала от училище. След като преподаде уроците, в помещението малките пациенти могат да останат да играят и да си запълват свободното време с приятни занимания.

В крайната зона е осигурена система за кислород и специална врата, която да служи за изолиране от останалата част на отделението. Мярката е внедрена в случай че отново има пандемия.

„Нашият проект „Светулка“ обединява идеята за промяна и преобразяване на детските отделения в страната. Болниците сами кандидатстват, от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ бяха заявили желание за участие. За 10 месеца извършихме ремонта. Успяхме тотално да преобразим отделението. Бяха подменени част от електрическата и ВиК инсталация, отоплението, извършихме функционална трансформация на отделението, бяха обособени отделни стаи по сектори, които да са подходящи за нуждите и възрастта на малките пациенти и да осигуряват необходимите удобства за децата и за техните родители“, сподели Надежда Рангелова от фондация „За доброто“.

Д-р Даниел Илиев

„Горд и щастлив съм, че завършихме огромен проект за нашите мащаби. Благодаря от сърце на фондация „За доброто“, на „Америка за България“, които ни дадоха упованието, че ще изпълним тази инициатива, която от Ротари клуб отдавна бяхме планирали. Работихме упорито всичко това да стане реалност. Усещаме огромната подкрепа на обществото и се нуждаем от нея. Преди 3 години дойде ковид пандемията, много хора починаха, но излекувахме десетки хиляди. Ние също боледувахме, но продължихме да лекуваме. Не сме перфектни, но сме хора. Продължаваме напред, защото това е важно за нашата регионална сигурност“, заяви изпълнителният директор на търновската болница д-р Даниел Илиев.

Преобразеното отделение донесе огромна радост за ръководителя на                  структурата – началника на педиатрията д-р Валентин Точков.

„За 36 години работи в болницата отчитам, че сега се работи по-трудно. Нещата се промениха, хората имат друг мироглед и отвсякъде се получава информация. Все по-често се сблъскваме с проблеми заради мисленето на родителите. Ние не можем да ги упрекваме, но нашата цел е децата да бъдат излекувани“, коментира д-р Точков.

Той изрази надежда, че с новите условия в педиатрията ще дойдат още специализанти.

Д-р Валентин Точков

„Конкуренцията в здравеопазването е много голяма. Специализантите се насочват към университетските болници, където имат възможност за докторантури и други предизвикателства. За нас е гордост, че за изминалите 10 години имахме 10 специализанти, но остана само един. Финансовият фактор е определящ и затова не можахме да ги задържим“, допълни той.

„Атмосферата сега е много по-различна от това, което беше. Отделението вече не прилича на болнично, а е много близко до домашната обстановка. Това търсят и пациентите, за да се чувстват добре и да не се стресират. В момента имаме 34 хоспитализирани деца, преобладават възпалителни заболявания на белия дроб“, заяви старшата медицинска сестра Пепа Колева, която работи в отделението от 40 години.

В педиатрията в момента е Айше Мехмедова от село Кесарево заедно сина си Меркан, на 12 години. Момчето е хоспитализирано заради белодробно заболяване в събота.

„Не очаквах такива условия. Изключително приятно сме изненадани. Ние сме редовни пациенти, защото той често боледува. Много сме благодарни на екипа и изказваме признателност на д-р Валентин Точков“, заяви майката.

Айше и Меркан

По време на церемонията министър Иванка Шалапатова посочи, че реализираният проект е доказателство за силата на доброто и обединението на различни организации и институции.

„Това, което ние можем да направим, е да дадем силен старт на всяко българско дете. А този старт започва от пренаталната грижа и раждането. Тогава е първата грижа за детето и родителите. Именно в болниците. Тя може да окаже изключително значение за качеството на живот на детето. Отдел „Закрила на детето“ има прекрасно партньорство с търновската болница. Тук е отчетена 100% успеваемост по отношение преодоляването на риска от изоставяне на бебета от родителите в родилно отделение. Много малко болници могат да се похвалят с такъв резултат“, допълни Шалапатова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *