Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

Водопроводчик пое кормилото в Полски Сеновец, спечели битката за кмет с 1 глас на балотаж

Петко Иванов ще стяга покрива на килийното училище, иска и ремонт на стадиона, където ритат млади футболисти

 

НОВИЯТ КМЕТ НА ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ Е БИЛ ВОДОПРОВОДЧИК 8 ГОДИНИ.

Новият кмет Петко Иванов

След тези два „мандата” на тази работа той решил да се кандидатира за кмет на родното си село. Успя да вземе властта на местните избори с 1 глас на балотаж и така победи своя предшественик Красимир Колев. 55-годишният Петко Иванов участва във вота като независим кандидат с подкрепата на БСП. Преди не е участвал във властта, но е решил да опита, за да направи промени в селото. Освен водопроводчик той е бил шофьор на автобус и е работил в кооперация. Посреща ни в кабинета си, където има вековен регистър на населението, който е доста интересно четиво. Кметът обаче признава, че рядко се задържа в кабинета и предпочита да ходи при хората в селото, чиито проблеми познава отлично от работата си като водопроводчик.

Съпругата му Нели е медицинска сестра. Двамата имат 32-годишен син, който е един от най-известните прокурори в момента в България. Георги Иванов работи в Софийска районна прокуратура и стана популярен със скандалните и сериозни дела, по които е обвинител. Сред тях е делото за прокурорския син от Перник. Гордостта на семейството и на Полски Сеновец е чест гост в различни телевизии и сред най-търсените събеседници от столичните медии. Освен това е и сред най-младите юристи у нас, избрали да работят в държавното обвинение.

ЕДНА ОТ ИДЕИТЕ И НА ТОЗИ КМЕТ Е ДА СЕ ВЪЗРОДИ КИЛИЙНОТО УЧИЛИЩЕ В СЕЛОТО,

Така изглежда килийното училище.

което е напълно разрушено и в окаяно състояние. Петко Иванов смята, че може да възстанови поне покрива на сградата, която се намира в двора на църквата в центъра на Полски Сеновец. През 2021 т. бе сформиран инициативен комитет от родолюбци за възраждане на килийното училище. Идеята бе от кметската програма на предишния кмет Красимир Колев, който управлява селото за първи мандат. За председател на комитета бе избран Пламен Кънев от Полски Сеновец, но сред ентусиастите са много известни имена от региона. За възраждане на изоставеното преди много години килийно училище ще са нужни около 60 000 лева, сочат първоначалните разчети.

За каузата се е разчуло по време на честването на храмовия празник преди три години на църквата „Св. вмч Теодор Стратилат“ в селото, строена през 1836 – 1837 година с разрешение на султанския ферман. 10 години по-късно в църковния двор е построено и килийното училище. Дълги години за камбана на църквата служи стоманено клепало, чието биене се е чувало по цялото землище. След основен ремонт през 1922 година е издигната днешната камбанария, а през 1931 година се доставя сегашната камбана, която тежи 320 кг. През турско време църквата е била най-важният културен център в селото. Около нея се групират будните селяни и от нея излизали всички инициативи за просвета на българското население. През 2015 г. беше ремонтирана по проект ,,Дейности по възстановяване на църкви”, съфинансиран от Европейския съюз. Църковното настоятелство положи усилия за почистването на храма и двора около него. Сега пред новия първенец Петко Иванов остава на дневен ред същата задача – да се възстанови килийното училище или поне да се ремонтира неговият покрив.

ДРУГАТА МУ АМБИЦИЯ Е ЗА РЕМОНТ НА СТАДИОНА В СЕЛОТО,

Стадионът

където около 20 младежи играят футбол и сами си косят половината стадион, който е в окаяно състояние. Тази задача вероятно ще е по-лесна, защото стадионът е водоснабден. В окаяно състояние е и дворът на бившето училище в центъра, където също може да се развива спортна дейност след освежаване, смята Петко Иванов. В училищния двор има и беседка, която все още не е порутена напълно и може да бъде възстановена.

„Засега имам само идеи, както например да се направи и спортна площадка в училищния двор. Не знам с какви пари, но в селото има доста земеделци, които могат да помогнат. Аз обикновено ходя с работни дрехи и все гледам да бутам нещо, но имам един работник, двама напуснаха. Знам, че за килийното училище са събирани някакви дарения, но не знам повече от това. Тежи ми също, че в кметството има обзаведен зъболекарски кабинет, но няма стоматолог, никой не иска да идва. Кабинетът е нов, бе отворен през 2021 г., а столът е купен с дарение от 10 000 лв. от Младен Милков, имаше и зъболекар. После нещо е станало и вече няма, но съм в процес на търсене”, казва Петко Иванов.

Народно читалище „Надежда 1883” в селото пък е едно от най-старите в региона и преди месеци чества 140 г. от създаването си.

Напълно оборудваният зъболекарски кабинет е празен.

Негов председател втори мандат е Бонка Галунова. Има 59 членове, 6 самодейни състава, които участват в различни изяви и фестивали и печелят награди. Полски Сеновец винаги се е славило с будните си жители и с много интересни събития в миналото. През 70-те години на миналия век тук дори се е издавал вестник „Кооперативно дело”, а една от първите жени кмет също е била в Полски Сеновец, но за съжаление, днес има 320 жители, доста чужденци, но няма нито училище, нито детска градина. През 1971 г. тук е построен паметник на Георги Димитров, който си стои па площада и до момента, дори преди няколко години край него бяха поставени две оръдия. През 1989 г. паметникът е бил залят със синя боя, но после е почистен. Имало е опити да бъде съборен, но при един такъв фадромата потъва. Това пак се е случило в зората на демокрацията. Хората приемат пропадането на машината като поличба и оттогава този паметник не е бутан. Днес Петко Иванов казва, че той не пречи на никого и остава част от историята на селото.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *