Горещи новиниОбщество

Акция „Щъркелово гнездо“ в най-старото училище във Велико Търново

Щъркеловото гнездо на комина на Хуманитарната гимназия, заради което отоплението на цялата сграда беше преустановено преди година, вече е преместено.

Много ученици и туристи снимаха акцията, която продължи през целия ден.

Алпинист, повдигнат със специален кран, повдигна гнездото над най-старото училище във Велико Търново, като монтира метално съоръжение на комина, а после върна част от материала, от който е изработено гнездото на щъркелите, на същото място, но с метър по-високо.

„Замисълът за повдигане на гнездото е от 2 години, но изпълнението е доста бавно заради получаването на всички разрешителни“, сподели Павлин Витанов, директорът на Хуманитарна гимназия. „Конструкцията е висока 2 метра и издига гнездото на малко повече от 1 метър. Поставяме я с цел отработените газове от парното да излизат нормално през комина и да бъде предпазен щъркелът от тях. Белият щъркел е защитен вид и ние не можем да се намесваме, без да му осигурим отново това място за свиване на гнездо“, добави той.

Акцията се извърши след разрешителни от главния архитект в града и от Министерството на околната среда и водите за повдигането на щъркеловото гнездо от комина на сградата, в която се помещават Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Христо Ботев“ и филиалът на Варненския медицински университет.

Конструктивното обследване и планът за конструкцията са дело на инж. Евгения Кърджиева, а съоръжението е изработено безвъзмездно от фирма „Металстрой“ – Горна Оряховица. За преместването на гнездото се ангажира и кран с помощта на Делян Ангелов, собственик на фирма „Услуги ВТ“.

Заради заповед от РИОСВ отоплението на трите учебни заведения в сградата беше спирано след началото на месец март, когато щъркелите се връщаха в гнездото. През януари стана ясно, че гнездото ще бъде повдигнато до един месец, а акцията вече е факт.

През целия ден много ученици и туристи снимаха поставянето на металната конструкция върху покрива. Повдигането на гнездото беше отразено и от ученическата телевизия „Тийн ТВ“ на Хуманитарната гимназия.

 

Елина ГЕНОВА

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *