Горещи новиниОбщество

Над 100 000 събирачи на трюфели и гъби нямат право да влязат законно в горите заради чиновническо безхаберие

МАКАР ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ЛИДЕРИТЕ ПО ИЗНОС НА ТРЮФЕЛИ И ГЪБИ, ЧИНОВНИЧЕСКО ОБАТАЧВАНЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВА ДЕЙНОСТТА НА СЪБИРАЧИТЕ, ИЗКУПВАЧИТЕ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ.

Тонове мицелни ще изгният, ако администрацията не отпуши регламента за работа в бранша

Секторът алармира за ескалация на напрежението поради критично забавяне на регламент, който да приложи приетите от Народното събрание промени в Закона за горите и Закона за данъците върху доходите на физически лица. Без този подзаконов акт целият бранш бива парализиран и се поставя пред единствената опция да влезе отново в сивата икономика.

За спешни мерки в овладяване на кризисната ситуация настояват представителите на седем организации в сектор „Добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти“.

„По данни на Европейската стратегия за горите до 2030 г. от европейските гори ежегодно се използват недървесни горски продукти в размер, чието финансово измерение възлиза на 18,5 млрд. евро. Поради непълнотите на статистиката у нас не можем да дадем точна информация за количествата на диворастящи гъби и трюфели в българските гори. Според представителите на сектора в парично изражение приходите са непосредствено сред тези от дърводобива“, коментира Иван Калоянов от Националния съюз на българските ловци на трюфели.

С приетите законови промени професията събирач на трюфели и гъби вече е призната като трудов субект и следователно започва облагане на доходите.

Липсата на регламент за дейността обаче превръща практикуването на препитанието в бракониерство, а държавата губи от несъбрани такси. От бранша посочват, че два месеца чакат от Министерство на земеделието, храните и горите да разпишат механизма и работата да се „отпуши“.

„Друг проблем е въведеното задължителното 10-годишно плануване на добивите на трюфели и гъби в горските ловни стопанства, както има такова за дървесината. В същото време всеки знае, че развитието на мицелните е тясно свързано с климатичните условия и реално няма научен метод за прогнозиране. В стопанство без плануван добив ние нямаме право да извършваме стопанска дейност. Изпадаме в парадокс – плащаме си разрешително за някое стопанство, в което има плануван добив, но поради неблагоприятни климатични условия в същия момент там няма гъби и трюфели“, коментира Светлозар Сидеров от „Национална федерация на ловците на трюфели в България“.

По думите му тази абсурдна практика ощетява всички – както събирачите, така и изкупвачите и държавата, защото трюфелите и гъбите просто ще изгниват.

Ситуацията допълнително се усложнява и от изискването да подаване на заявление за разрешение за бране предходния месец до 25-о число, тъй като не е ясно дали в следващия месец ще има реколта.

С колегите му се обявиха за отпадане на плануването за добив, за издаване на позволително в месеца на поискването и запазване на разпоредбите за определяне на цената за ползване на недървесни горски продукти от държавните и общинските гори.

Допълват, че е немислимо и искането за заплащане на четири различни места на компонентите за разрешителното, чиято обща стойност е 210 лв. на месец.

Събирачите настояват за по-голям контрол и охрана на горските територии.

„Изпълнителната агенция по горите и държавните горски предприятия не се справят с публичните функции по опазване, охрана и мониторинг на горите. Налице е унищожителна за трюфелите дейност“, твърди Иван Калоянов.

„Събирачите на горски гъби и трюфели у нас не получават никакви помощи и субсидии от държавата и ЕС. Искаме регламент, а не пари. Искаме правила, които да позволяват на десетки хиляди хора от най-ниската социална група да се трудят и прехранват. Но имаме чиновници, които саботират целия бранш. В съседните държави получат държавни помощи. Макар с колегите от тези държави да излизаме на един пазар, ние сме неравнопоставени“, посочи Юлиян Колев от Българска асоциация „Горски гъби“.

Обичайният годишен добив от трюфели у нас е около 500 т, а от гъби – 1000 т.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *