Горещи новиниОбщество

На извънредна сесия гласуваха носителя на наградата „Трети март“, институции в сблъсък за процедурата

На извънредна сесия на Общинския съвет се наложи да бъде гласуван носителят на академичната награда „Трети март“, която се връчва на курсант от Националния военен университет „Васил Левски“.

До ситуацията се стигна, след като по време на редовното заседание на местния парламент в четвъртък доц. Соня Будева от ПП/ДБ съобщи, че комисията, която трябва да определи носителя на наградата, не е заседавала. В състава й влизат двама общински съветници и трима представители от НВУ. Тази година от страна на Общинския съвет това са именно доц. Соня Будева и Ангел Янчев, като и двамата потвърдиха, че заседание на въпросната комисия не е имало.

Това доведе и до отрицателен вот в четвъртък, след което се стигна до извънредно заседание на Академичния съвет на НВУ и насрочване на нова сесия на местния парламент, където отново прехвърчаха искри.

На заседанието присъства и цялото ръководство на Националния военен университет, а пръв думата взе началникът на учебното заведение бригаден генерал Иван Маламов. Той поиска от съветниците извинение.

„Не съм очаквал, че основната институция в града може да подходи по толкова грозен начин към Националния военен университет. Разочарованието е голямо, а решението е унизително за университета. Обидно е и за курсанта. Ако ние не получим извинение, а и курсанта, аз ще оттегля университета от тази награда“, заяви генерал Маламов от трибуната.

Пръв извинение му поднесе председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, а доц. Соня Будева потвърди думите си от предишното заседание на Общинския съвет.

В крайна сметка разискванията по точката бяха прекратени, а при проведеното гласуване предложението беше прието с гласовете на по-голямата част от присъстващите. Точката не подкрепиха съветниците от ПП/ДБ.

За носител на наградата беше определен курсант старшина Даниел Костов. Наградата ще му бъде връчена утре, от 10.30 часа, по време на градските чествания за 3-ти март.

Екип „Борба“

One thought on “На извънредна сесия гласуваха носителя на наградата „Трети март“, институции в сблъсък за процедурата

  • Където стъпят ДБ трева не никне!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *