Забава и знание

Азиатските слонове оплакват и погребват починалите си малки

Изследователите са идентифицирали пет погребения на малки слонове, извършени от гигантските бозайници в северните райони на Бенгал през 2022 г. и 2023 г., сочи проучването, публикувано в специализираното издание Journal of Threatened Taxa.

Те са установили, че във всеки от случаите слоновете от стадото са носили починалото слонче за хобота и краката, преди да го погребат в земята с крака, насочени нагоре.

След анализ на доклади от наблюдения, дигитална фотография и доклади от аутопсии, смятаме, че

труповете са погребани по необичаен начин

независимо от причините за смъртта на младите животни, посочват авторите. За един от случаите се отбелязва, че стадото е издавало силен рев и звуци от хоботите около погребания слон.

Изследването установява, че само младите слонове се отнасят за погребение, вероятно поради това, че възрастните слонове са много по-тежки, за да бъдат пренасяни от останалите животни от стадото.

Авторите Парвеен Касуан и Акашдееп Рой казват, че изследването им е установило, че няма никаква пряка човешка намеса в кончините на петте млади животни.

Открити са отчетливи отпечатъци от стъпките на петнадесет до двадесет слона

около гробовете и по пръстта върху телата на погребаните, които са починали от системна органна недостатъчност на възраст от три месеца до една година.

Слоновете погребват малките си в напоителни канали в чаени плантации, на стотици метри далеч от най-близките населени места. И в петте изследвани случая стадото се е отдалечавало доста от гроба на младото животно и по-късно избягвало да се връща в района.

Азиатските слонове са застрашен от изчезване вид.

Смята се, че в природата живеят около 26 000 екземпляра, обитаващи предимно Индия и някои страни от Югоизточна Азия. Животните от вида живеят средно по 60-70 години.

Азиатски слон в зоопарка в Берлин. Снимка: Jens Calaene/dpa via AP

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *