Водещи новиниКултура

АР “Трапезица“ става хитов туристически обект с експониране на проучените участъци

Архитектурният резерват „Трапезица“ във Велико Търново се превръща в хитов туристически обект чрез атрактивно експониране на проучените участъци.

Това става ясно от писмо от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). В него се обявява, че се дава ход на процедура с изработване на инвестиционни проекти за консервация, реставрация и адаптация на разкритите археологически структури. Дейностите стават факт по искане на кмета Даниел Панов по поет от него ангажимент в предизборната му кампания.

В инвестиционната програма на Община В. Търново за тази година пък са предвидени близо 500 000 лв. за нови подходи към крепостта.

„Всички тези дейности са изключително важни, защото се отваря нов етап за архитектурния резерват, който ще обогати историческото наследство на болярския град. Експонираните части ще са видими от хълма Царевец и от старинната част на Велико Търново. Така средновековната крепост „Трапезица“ има потенциал да стане вторият най-посещаван исторически обект след крепостта Царевец“, коментира археологът доц. Мирко Робов, който е сред проучвателите.

Той припомня, че през 2006 година стартираха дейностите на Трапезица, като при освещаването на обновената църква „Св.40 мъченици“ тогавашният министър на културата Стефан Данаилов обяви, че се отваря нов голям проект, свързан с втората по значимост крепост от столично Търново. Това се случи няколко месеца след като средновековната крепост беше включена в програмата „Българско наследство“ на тогавашния президент Георги Първанов.

„Така хълмът Трапезица застана в центъра на вниманието на обществеността и държавните институции. Започна реализацията на 30-годишна програма по проучване, консервация, реставрация, експониране и социализация на втората по значимост столична крепост от времето на Второто българско царство“, заяви доц. Робов.

Той допълни, че от 2007 г. до последния археологически сезон активно се проучват няколко сектора.

Има вече цялостно завършени изследвания в северната част с крепостните съоръжения, голям квартал, разкрит от археолога доц. Деян Рабовянов, манастирът с мощите на св. Иван Рилски и Югоизточният сектор с разкрити два големи комплекса с църкви номер 3 и 4, свързани с високопоставени съответно светско и духовно лице“, сподели доц. Мирко Робов.

Доц. д-р Мирко Робов: „Трапезица трябва да е вторият по посещаемост туристически обект след Царевец“.

Междувременно АР „Трапезица“ беше прехвърлен от Министерството на културата на Община Велико Търново за стопанисване и управление за 10 години по Закона за държавната собственост. През това време арх. Пламен Цанев подготви експозиционни проекти в 6 сектора.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

One thought on “АР “Трапезица“ става хитов туристически обект с експониране на проучените участъци

  • ГРАЖДАНИТЕ НИ ИНТЕРЕСУВА КАКВО СЕ ПРАВИ ПО ПРОДЪЛЖАВАЩОТО ПАДАНЕ НА СТАРИННИТЕ КЪЩИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА? СЛЕД КАТО СМЕ СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, ЗАЩО ПАМЕТНИЦИТЕ ПАДАТ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *