Свят

Защо Япония затваря за туристи алеите на гейшите в Киото

Снимка: Kyodo News via AP

Жителите на бившата японска столица отдавна протестират

срещу поведението на някои туристи, най-вече в квартал Гион,

където са разположени много т. нар. “чаени къщи”, където живеят “гейко”, както местните наричат гейшите, и техните млади ученички “майко”.

През декември миналата година местните власти в Гион поискаха от градските власти на Киото да вземат мерки срещу недопустимо поведение, което дори достига до тормоз над гейши.

“Гион не е увеселителен парк”, обявиха властите.

В отговор на искането градският съвет на Киото реши от април да забрани на туристите да посещават частни улици в квартала, каза Исокадзу Ота от съвета.

“Не искаме да правим такава стъпка, но нямаме друг ход”, добави той и уточни, че ще бъдат поставени специални знаци, които да предупреждават посетителите, че навлизат в забранена зона.

Главната улица на Гион – “Ханамикоджи”, която не е частна, ще остане отворена за туристи.

Според Ота, мярката се налага, тъй като групи туристи понякога се държат “като папараци”, когато гейшите излизат от тези тесни улички, широки един или два метра. Той също така съобщи, че японски медии са писали за инциденти като кимоно на “майко”, скъсано от туристи, или фас от цигара, хвърлен в яката на дрехите им.

Противно на общоприетото схващане,

съвременните гейши не са жени предлагащи “любов” срещу заплащане, а артисти,

които забавляват своите клиенти с японски танци, музикални изпълнения и игри.

След вдигането на ограниченията, въведени по време на пандемията, Япония беше залята от чуждестранни туристи и вече взима мерки срещу свръхтуризма. Това лято туристите, поели по най-популярния маршрут за изкачване на планината Фуджи, ще трябва да платят входна такса от 12 евро, а броят на посетителите ще бъде ограничен от съображения за сигурност.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *