Общество

Подменят осветлението на костницата в Ново село след намесата на областния управител

Костницата в Ново село, където е Параклисът мавзолей на отец Матей Преображенски – Миткалото, ще бъде с ново осветление с LED осветителни тела, след като областният управител пое ангажимент и посети паметника.

Той бе алармиран за проблема от кмета Христо Христов, а Ивайло Здравков бе придружен на мястото от Цветан Зеленков, управител на фирма „ХИТ“ ООД, която поддържа уличното осветление на община Велико Търново. Областният управител обеща да съдейства и за освежаване на стенописите в паметника, като се свърже с ръководството на Факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Христо Христов поиска съдействие и за други важни проблеми за селото като нуждата от отводняване на дъждовни и подпочвени води и изграждане на скатови канавки.

За него има проект от 2008 г., когато за реализацията му са били нужни 280 000 лв. До момента обаче управата на Ново село не е намерила финансиране. Здравков се ангажира проектът и количествено-стойностните сметки да бъдат актуализирани и да се търсят варианти за отпускане на нужните средства. По време на разговора стана ясно, че в Ново село има 17 чешми и около 40 обществени кладенци, което при порой създава проблем и пълни деретата. Освен това областният управител разпореди ремонт на една от чешмите, която в момента е в неизправност.

„За двадесет години това е първият областен управител, който влиза в кабинета ми“, коментира кметът на Ново село.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Подменят осветлението на костницата в Ново село след намесата на областния управител

  • Браво за предприетите стъпки за подобряване състоянието на това място! Дано бъде облагородено и поддържано занапред!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *