Горещи новиниОбщество

В Беляковец карат на септични ями вече 30 г., докато проектът им за ново ВиК отлежава по папките

Разработката е част от Националната инвестиционна програма, до месец се очаква развръзка по нея

Община Велико Търново е подала проект за подмяна на водопроводна мрежа и изграждане на канализация в с. Беляковец, което е едно от най-населените. Той трябва да бъде включен в Инвестиционната програма към държавния бюджет за 2024 г. Изпратен е още на 1 март заедно с още 11 проекта, като Мариела Цонева, директор на дирекция „Проекти и програми“, се надява в рамките на един месец да се разбере дали ще бъде одобрен за финансиране и ако отговорът е положителен, в какъв срок ще започнат дейностите по самия обект.

Жителите на Беляковец, които са на септични ями, чакат такъв проект да се осъществи повече от 30 г.

Той е на стойност 10,3 млн. лева безвъзмездна помощ от държавата без финансов ангажимент на Общината. От тези средства 10 млн. лева са за строително-монтажните работи. В техническото си решение проектът е направен преди години, има разрешение за строеж в частта канализация на с. Беляковец. Тя трябва да включва и строеж на довеждащ колектор, който да се свърже с този на Велико Търново. Така отходните води, в това число и дъждовните, да бъдат заустени в градската пречиствателна станция.

„Успоредно с това ще се разработи техническо решение за смяната на водопроводната мрежа, защото това е най-логичното – когато се разкопава, да се направят и двете системи. Ние искаме средства по проекта и за проектиране за частта водопроводи, за да може с едно строителство по трасето на канализацията да се направи цялата ВиК система. Предмет на това инвестиционно намерение е 90% и нагоре от отходните и отпадните води да бъдат събирани и пречиствани“, допълни Мариела Цонева.

Сега всичко е в полето на държавата, беляковчани чакат с надежда, стига да има правителство, което да одобри проекта.

септични ями

Ана РАЙКОВСКА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *