КултураПолски ТръмбешПриложение Полски Тръмбеш

Учредяват клуб на художественотворческата интелигенция към читалище „Отец Паисий 1905”

Над 200 000 лв. бюджет се очаква за тази година

КЛУБ НА ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ДА БЪДЕ УЧРЕДЕН към народно читалище „ Отец Паисий 1905”,

предложи на отчетното събрание за миналата година председателят на настоятелството Нелушка Миновска. „Вместо да се казва „Клуб на културните дейци“, което стеснява кръга, ние искаме да се включат хора от различни съсловни организации и професии и заради това предлагам по-различно име от новоприетото. Досега в града не е имало такъв клуб, имаме помещение и мисля, че идеята може да се популяризира”, сподели още Нелушка Миновска. Тя е председател на читалището вече 18 г., а секретар от 40 г. е Горица Дончева, членовете са 150 души на различна възраст.

През отчетната година бюджетът на градското читалище е бил 219 086 лева, като в това влизат и 31 000 от спечелени проекти.

За 2024 г. проектът за бюджет е 207 948 лв., като от тях 175 812 лв. са държавна субсидия и допълнителна от общината в размер на 3685 лв. Във финансирането влизат и приходи от наеми, членски внос и други.

Основата на дейността на читалището през 2023 г. е работата по спечелените проекти към национален фонд „Култура” – „Българското народно творчество – светлина в душата на българина” и по Програма за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Фолклорно надиграване „Ритми край Янтра – от извора на предците ни„.

Спечелената подкрепа е на стойност  14 949 лв. и с тези пари се популяризира дейността на ФФ „Полянци”.

Репертоарът на формацията е обогатен с поставянето на две нови танцови картини от Шопската и Пиринската фолклорна област за две възрастови групи от утвърдилите се хореографи на „Вангелоф” ЕООД. Постигнатото е представено на годишния танцов спектакъл на ФФ „Полянци” в салона на читалището с участието на всички танцьори – над 90 деца и младежи.

Спектакълът бе заснет от „Евро фолк ТВ“ Велико Търново, която прави и 30-минутен документален филм за работата по проекта и новите танцови картини. Филмът е излъчен от телевизията и разпространен в социалните мрежи, Ютуб и Инстаграм. Със средства от проекта са изработени н нови фолклорни костюми за най-малките танцьори на ФФ „Полянци” – 20 за момичета и 12 за момчета. През м.г. „Полянци” участва във фестивали и концерти и има множество награди.

За работата по проект “Фолклорно надиграване „Ритми край Янтра – от извора на предците ни“ по Програма за развитие на селските райони читалището ще получи 16 781 лв. след приключването и отчитането му през юни 2024 г.

Разходите по изпълнението се осъществяват благодарение на безлихвения заем, предоставен от Община Полски Тръмбеш. С дейностите по този проект е разширен обхватът на фолклорното надиграване „Ритми край Янтра”, инициирано от Фолклорен клуб „Луди млади” през 2012 г., и ежегодно организирано и провеждано от читалището с финансовата подкрепа на Община Полски Тръмбеш с участието на клубове за народни хора от цялата страна.

За целта младежка група от 20 танцьори – представителен състав на ФФ „ Полянци” към читалището, издири и разучи автентични народни хора от община Полски Тръмбеш. Групата участва с новите хора в надиграването през месец септември. По проекта са изработени агитационни материали за надиграването – флаери, плакати, грамоти за участие, обяви по местните и националните медии, покани за колективите, сувенири от дърво с ръчно направен надпис. Видеозапис на надиграването и документален филм направи „Евро фолк ТВ“ Велико Търново. Закупени са лаптоп за работата по проучване на младежката група, нова осветителна система и каучукова настилка за читалищната сцена. Ще се изработят 20 броя северняшки народни костюма за младежката група на „Полянци”- 12 за момичета и 8 за момчета.

В културния календар за 2023 година се откроява честването на две годишнини от историята на читалището – 15 години от създаването на вокална група „Сияние” и 10 години от основаването на вокална група „Вдъхновение”, която чества юбилея си с незабравим концерт в присъствието на Бони Милчева, Светослав Стойчев, Тодор Тодоров и вокална група „Сияние”. С не по-малко емоции вокална група „Сияние” отбеляза 15 години на сцена.

По случай 150-годишнината от гибелта на Васил Левски от Общински общобългарски комитет „Васил Левски” бе инициирана среща разговор с професор доктор Петко Петков, след която се поднесоха венци и цветя на паметника на градския площад. С различни чествания и празнични изяви са отбелязани през годината всички известни дати от богатата културно-просветна дейност на читалището.

Важна част от дейността на читалището е работата на читалищната библиотека. Тя разполага с фонд от 29 610 библиотечни единици. През изминалата година читателите са 300, от тях до 14 години – 170. Посещенията за дома са 2677, а в читалня – 400. Заети библиотечни документи 7300 броя. Набавени библиотечни материали – 559 книги. От тях 97 тома по спечелен проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата на стойност 1229,27лева. Закупени със собствени средства са 42 тома, а дарените книги са 420 тома. През месеците октомври и декември 2023 г. по проект „Устремени напред – 2023” съвместен с Бюро по труда в Свищов в библиотеката се обучаваха 20 курсисти по професия „касиер”.

Основа на читалищната дейност с огромен принос за обогатяване на културния живот и развитието на талантите в малкия град са съставите за любителско художествено творчество и школите по изкуства.

През м.г. най-малките имат възможност да се обучават в Детската музикална школа в клас „Пиано и популярна музика“ 15 деца, от есента на 2023 година започна работа и клас по китара и акордеон, който има вече 10 ученици. В детската школа за народни танци към ФФ „Полянци” играят над 40 деца в две групи. Детският театрален състав се състои от 12 ученици. Малките актьори имат два спектакъла за децата от начален курс на училището и детската градина – „На лъжата краката са къси” и „Най-веселият празник”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *