ОбществоПолски ТръмбешПриложение Полски Тръмбеш

Блокираха работата на няколко села заради единствения пенсионерски клуб в областта с търговска дейност

ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ ЗА ПРОМЕНИ в числеността на персонала в пенсионерски клубове и в дейностите по чистотата и озеленяването в няколко села бе отхвърлено на заседанието на Общинския съвет през февруари.

За него гласуваха петима общински съветници, а останалите 12 се въздържаха. Така бе блокирана работата на няколко села, които с нетърпение очакваха да имат повече часове за работници през пролетния сезон.

КАКВО БЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО? В дейност „Клубове на пенсионера, инвалида и др.”:

В с. Обединение се намалява числеността на персонала с 0,5 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 1 бр. – става 0,5 бр.);

В с. Климентово се увеличава числеността на персонала с 0,25 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 0,75 бр. – става 1 бр.);

В с. Каранци се увеличава числеността на персонала с 0,25 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 0,5 бр. – става 0,75 бр.).

Общата численост в дейността се запазва.

В дейност „Чистота“:

В с. Климентово се увеличава числеността на персонала с 0,25 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 0,75 бр. – става 1 бр.);

В с. Обединение се увеличава числеността на персонала с 0,5 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 0,5 бр. – става 1 бр.);

В с. Раданово се увеличава числеността на персонала с 1 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 0 бр. – става 1 бр.);

Увеличението на числеността с 1,75 бр. е за сметка на числеността в гр. Полски Тръмбеш, като общата численост в дейността се запазва.

В дейност „Озеленяване“:

В с. Вързулица, с. Иванча, с. Каранци, с. Климентово, с. Куцина, с. Масларево, с. Обединение, с. Орловец, с. Павел, с. Полски Сеновец, с. Стефан Стамболов и с. Страхилово се увеличава числеността на персонала с по 0,5 бр., считано от 1.03.2024 г. (било 0 бр. – става 0,5 бр.).

Мотивите за предложението са във връзка с ефективното изпълнение и кадровото осигуряване на дейностите на бюджетна издръжка по бюджета на общината, както и балансираното разпределение на наетия персонал в кметствата в различните дейности.

Направено е съгласуване с всеки от кметовете на кметства, след което възниква необходимостта от вътрешно компенсирани промени и разпределяне на персонала в съответните дейности.

КЪМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КМЕТА ЧАКЪРОВ БЕ ВХОДИРАНО И ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЕДИНЕНИЕ Христо Ганев.

Той за втори път искаше уредникът към пенсионерския клуб в селото да мине от 8 на 4 часа, за да има възможност свободните часове да се ползват за почистване и озеленяване в селото. На заседанието на ОбС е внесена обаче подписка от 60 души от селото, които са против промяната и искат уредникът Ваня Василева за остане да работи в клуба на пълен работен ден, макар тя да е служител на кметството. Председателят на КПИФ „Дълголетие” Иван Ангелов и още няколко души от Обединение защитават позицията си на място в заседателната зала. Така се стига до отхвърляне на цялото предложение на Георги Чакъров, което пряко засяга и другите села. 12 общински съветници да гласуват „въздържал се”, пък е прецедент за ОбС в Полски Тръмбеш.

ТАКА В КРАЙНА СМЕТКА ОБЛАГИТЕ ОТ КОНФЛИКТА СА ЗА единствения клуб на пенсионера в областта с търговска дейност, който има рекордните 160 членове.

Засега не е ясно кога отново ще има предложение до Общинския съвет по същите вече поставени и блокирани проблеми. Напрежението в Обединение обаче вече не е тайна за никого и селото е разделено. Има интриги, клюки и словесни нападки, започват и проверки.

„Нашето сдружение не е търговско дружество на гърба на Общината! Ние извършване търговска дейност по Устава на пенсионерските клубове и продаваме пакетирани зърнени храни и така си помагаме.

От 5 до 15 процента по-ниски цени може, но ние продаваме с 10% по-ниски на членовете и това е от 30 години сигурно. Продаваме боб, леща, шоколади, вафли. Не знам защо другите не го правят, сигурно защото иска тичане и работа. Ние не вършим нищо незаконно. Пък и един клуб с 20-30 души каква търговска дейност да развива. Ние сме със 160 членове и сме най-големият клуб. Заради това уредничката работи на 8 часа. Ако направят бройката на 4 часа, аз и целият Управителен съвет си подаваме оставката и толкова. Не може да не ни питат, бройката си беше от начало 8 часа. На сесията общинските съветници нас ни подкрепиха…”, заяви Иван Ангелов, който е председател от 2016 г.

Казва, че вече има проверка от Агенцията по храните, която не била открила нищо нередно. С парите от търговската дейност си покривали разходи на дейността на клуба и явно заради това е нужно уредничката да работи на 8 часа, за да продава и стоките в магазина.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *