ПолитикаПолски ТръмбешПриложение Полски Тръмбеш

Емил Георгиев пътува често до Куцина, но не се смята за „кмет на колела”

Новият управник е потомък на едни от първите кметове на селото от началото на миналия век. Иска да прави добрини и нова детска площадка

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ Е НОВИЯТ КМЕТ НА КУЦИНА.

емил георгиев
Емил Георгиев в кабинета си.

След 5 мандата във властта Тихомир Маринов загуби битката за поста. За него на балотажа са гласували 105 жители на селото, или 34,20%. Емил Георгиев от ПП-ДБ спечели със 199 гласа, или 64,82%. От 470 избиратели на втория тур бяха излезли да гласуват 285 души. В надпреварата за пореден път участва и Йорданка Върбанова, която отново не успя.

Както почти във всички населени места, новият управник се посреща от хората по различен начин.

В Куцина също има и недоволни, които казват, че Емил Георгиев бил „кмет на колела”, защото пътува от Велико Търново до работното си място няколко пъти седмично. Родителите му обаче живеят в Куцина, а за семейния магазин сега се грижи съпругата му Росица. Както правят всички, които са имали някакъв бизнес, новият управник прехвърля фирмата си. По повод селските интриги той споделя, че от петък до неделя е на село, а през лятото това ще бъде за постоянно.

Казва още, че е отговорен човек, върши си работата, винаги е в селото, но не може да е на разположение 24 часа.

И припомня, че всъщност работното му време е ненормирано и не е кабинетен чиновник. И още – не му пука за хорското мнение, защото половината село е гласувало за него, а другата половина не е. Той е работил поне 30 години с хора и при девет добрини, ако десетата е лоша, ставаш лошият началник.

„Понеже съм нов в това начинание, много хора злоупотребяват.

Може ли да ме викат, че климатикът в църквата не работел или пък на някого не му работела кабелната, или пък нямал вода?! Или пък на някого просто му се говори с кмета? Говоря, но на всички казвам истината в очите, да не живеят в илюзия. Казвам още, че каквото и да искам да направя, зависи от Общината и от парите. Предпочитам да съм директен и откровен, да съм на чисто от самото начало.”

НА 6 МАРТ ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ НАВЪРШИ 48 ГОДИНИ И ТОЧНО в този ден се срещаме за първото му кметско интервю на живо.

Емил Георгиев
„Вечният“ секретар Здравка Недева.

В кабинета му, където на вратата табиетлийски си е сложил резбована табелка с името, ни посреща усмихнатият секретар на кметството с пожелания за рождения ден на шефа. Здравка Недева е вероятно най-дългогодишният секретар на кметство не само в общината и е на този отговорен пост вече 33 години. Емил Георгиев е четвъртият кмет, при когото тя работи. Обича си работата и е отговорна към всичко, което прави. Казва, че винаги е случвала на добри кметове, но все пак към всеки секретарят има различен подход. Най-важното обаче е населението да е доволно от работата на кмета и секретаря, с усмивка споделя още Здравка Недева.

 

ИМА 45 ДКА СЛИВОВА ГРАДИНА И Е ПОТОМЪК НА ПЪРВИТЕ КМЕТОВЕ

 

ДОКАТО СЕ РАЗХОЖДАМЕ НА КМЕТСКИЯ ЕТАЖ, СЕ СПИРАМЕ до таблото с кметовете на Куцина. Емил Георгиев обяснява тогава, че всъщност е потомък на едни от първите кметове на селото. Прапрадядо му Никола Филев Лафчиев е управлявал от 1908 до 1910 г., години след това кмет е бил и прадядо му Филю Николов Лафчиев. Правнукът не е мислел да става кмет, но явно понякога се случва да не можеш да избягаш от поговорката, че „кръвта вода не става”.

Емил Георгиев
Таблото с кметовете на Куцина и предците на новия управник.

На въпроса кой всъщност е новият кмет, той отговаря така: „Ами аз съм магазинер на едно хранително магазинче в селото, тоест бях, преди да стана кмет.

Завършил съм висше в Земеделския колеж във В. Търново – управление на агробизнес. Занимавам се със земеделие, и то над 20 г., имам сливова градина от 45 дка в селото. Начинанието бе със собствени средства, без европари, това е много труд, но вероятно ще зарежем градината. Сега няма пазар, станахме много производители, няма работна ръка. Засега обаче се грижим за градината, имам предвид цялото семейство”, разказва Емил Георгиев.

Допреди последните местни избори м.г. Емил никога не се е изкушавал да се занимава с политика и не е участвал в битка за властта. М.г. хората обаче го поискали за кмет и той решил да се опита да направи промяна. Признава, че е излязъл от зоната си на комфорт, но въпреки слуховете няма да се откаже от мандата си.

„Какво съм направил до момента ли? Който е идвал в селото, е видял.

За тези, които ще четат тази статия, искам да кажа, че всичко е в клони и драки – улици, бивше училище, гробище, но сега се чисти. Отделно има пет незаконни сметища. Контейнерите са с 20 повече от това, което ни се полага. Събрания не съм правил, дори предизборна агитация нямах! Говоря поименно на всеки от жителите. Не мога обаче сам да чистя, но видяхме как старата ограда на гробището е оставена вътре и сега търся малка машина да влезе. Но аз имам един общ работник в кметството и не знам как ще действаме. Нямам намерение аз кося, да си кажа честно. Иначе си купихме храсторез и машинка в кметството, че и това нямаше. Засега няма дори и по половин бройка за косене към кметствата, но вероятно ще трябва да се справя сам!”, обяснява първите неволи новият кмет.

Емил Георгиев
Паркът до магистралата, където може да има трета детска площадка.

КУЦИНА Е ИЗВЕСТНО СЕЛО С МНОГО НЕЩА И С ДОСТА ПРОЧУТИ ЛИЧНОСТИ като с бореца и олимпийски медалист Радослав Великов например, който навремето финансира направата на чешма в центъра и детска площадка.

Селото си има и читалище с необичайното име „Нравственост” и клуб на пенсионера „Люляка”. На площада всъщност има две детски площадки, макар да няма училище от години и само един филиал на детска градина към забавачката в Петко Каравелово. В центъра имаше и цех за вафли, който от доста време също не работи. Това един селски кмет не може да промени, но Емил Георгиев има идея да направи трета детска площадка в парка в края на селото край главния път, където сега има големи борове и импровизиран кът за почивка с дървена маса и столове.

„За съжаление, и в Куцина няма нищо за младите, за работа да не говорим. Повечето си идват през почивните дни или през лятото от чужбина при близките, тогава има много хора и е прекрасно, но после опустява. Имаше украински бежанци, но и те си тръгнаха. Та поне да е чисто и да има още една детска площадка. В никакъв случай не си мечтая за басейн”, казва още кметът.

 

ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО, ПОЛОВИНКАТА НА КМЕТА УЧИ ВТОРО ВИСШЕ МЕДИЦИНА

 

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ Е ЩАСТЛИВ С ТРИ ЖЕНИ И С ПРЕКРАСНИ РОДИТЕЛИ, КОИТО ТОПЛЯТ ДУШАТА МУ и го подкрепят в начинанията.

От години е обвързан с Росица Кръстева, която е завършила Земеделския колеж, а сега следва медицина във Варна. Двамата имат прекрасна дъщеря Виктория, която е на 10 г. и учи в ОУ „Петко Р. Славейков” във Велико Търново. Когато си ходи на село, малката принцеса се грижи и за сливовата градина. От първия си брак Емил има 23-годишна дъщеря Михаела, която учи във Варна.

Емил Георгиев
Малката Виктория в сливовата градина.

Росица Кръстева е работила дълго време като медиатор в Общностен център за деца и семейства във В. Търново.

Емил Георгиев
Емил и половинката му Росица Кръстева.

Сега освен с всичко друго се занимава с хранителния магазин в Куцина.

В края на първото си кметско интервю Емил Георгиев подчертава, че не е зависим от никого и заплатата не му е приоритет.

Иска обаче да се работи на ползу роду и дори вече е освободил един човек от безработните на борсата, които могат да вършат работа към кметството. „И приказките след това бяха – видяхте ли сега какво ви се случи, като гласувахте за него, ха сега работете!”, споделя още Емил Георгиев, преди да отговори на поздравите за рождения си ден.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *