Водещи новиниСъдби

Търновец управлява морската ни столица Варна след Освобождението

Търновец управлява морската ни столица Варна в продължение на три години, при това не един, а два мандата.

Днес името на Янко Костадинов Славчев носи улица в крайморския град. Той е роден на 9 август 1841 г. в заможно семейство. Баща му Костадин е търговец, занимаващ се с колониални и манифактурни стоки и търгуващ не само в пределите на Османската империя, но и в Германия и Австрия. Младият Янко отначало е записан от родителите си в гръцко училище, но след това се премества в българско такова, където има щастието да попадне на учители легенди като Петко Славейков и Никола Михайловски.

Навършил 20 години, през 1861 г. Славчев напуска старата средновековна българска столица Търново и се мести да живее в морската ни столица Варна.

Там започва работа в търговската кантора на своите братовчеди Николаки и Сава Георгиеви, но не като търговец, а като обикновен писар. Но не задълго. Тъй като владее перфектно италиански, френски, гръцки и турски, Славчев кандидатства за работа, печели конкурса и е назначен в Английското параходно дружество „Мортън Бел“. Наред с това той започва да развива и самостоятелна търговска дейност и само за няколко години бързо успява да се издигне до член на тогавашния съвет на търговското дружество във Варна.

Дейността на търновеца не се спира и ограничава само в сферата на печелене на пари. Той се отдава на обществена дейност и е сред инициаторите за създаването на първото читалище „Възраждане“ както и на българската църковна община във Варна. Ползва се с уважението и на османската власт, като е назначен за турския държавен съд в града. В края на Руско-турската война от 1877-78 той е сред хората, които са избрани да посрещнат в края на Варна руските войски, предвождани от ген. Столипин.

След Освобождението на България Янко Славчев не прекъсва своята обществена дейност, но започва да се занимава активно и с политика като член на старата Консервативна, по-късно Народна партия на България.

Избран е за народен представител в Учредителното първо велико народно събрание на новата българска държава, при това от личната квота на императорския комисар княз Александър Дондуков – Корсаков. А наред с това между 1877 и 1879 г. работи и като училищен инспектор и църковен настоятел във Варна.

ВарнаПрез ноември 1879 г. търновецът Янко Славчев е избран за кмет на Варна и остава на този пост две години – до 1881 г., когато му се налага да сдаде поста, след като е избран за депутат във Второто обикновено народно събрание на Княжество България.

През този период Славчев е сред основателите и на Българското търговско параходно дружество в 1892 г. Сред разпускането на парламента депутатът се връща отново в морската столица и през 1895-1896 г. продължава да заема длъжността кмет на Варна. На този пост той става известен с широката благоустройствена и благотворителна дейност, която развива.

През неговия мандат общинският съвет във Варна дарява безвъзмездно терен за построяване на Митрополия и православен храм „Св. Успение Богородично“ и място за построяване на варненските казарми. Раздават се също безплатно и парцели за строеж на жилища. Пак по инициатива на Славчев е взето решение за строеж и на сградата на пощенската палата в града. Сред останалите инициативи на кмета са и построяване на две нови морски бани със 120 места, обновяване на водоснабдяването и канализацията. По време на кметуването на търновеца се извършва и още нещо много важно за бъдещето на морската ни столица – пресушаването на блатата в района и превръщането им в земеделски площи и строителни терени.

По време на своето кметуване Янко Славчев не разделя жителите на града според техния етнически и религиозен произход.

Той се грижи еднакво както за българите, така и за турци, евреи, арменци, цигани и др. народности, като отпуска средства за изграждане на техните училища. Заради цялостната си дейност през 1927 г. на 25 февруари същата година той е обявен за почетен член на Варненската търговска индустриална камара.

Търновецът Янко Славчев напуска този свят на 3 май 1927 г. във Варна. Погребан е в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, намираща се в центъра на морската столица.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *