Водещи новиниОбщество

Шампионат за скоростно изкачване на стръмни търновски улици с велосипеди прави „Търново рънс“

С „Вело в парка“ се открива новият сезон

Търново рънсШампионат за скоростно изкачване на стръмни търновски улици с велосипеди е новата оригинална идея на Движението за здраве „Търново рънс“, научи в. „Борба“.

Тя е още в зародиш, организаторите тепърва ще уточняват правилата за участие и провеждане на състезанието, както и трасетата, но със сигурност ще бъде истинска атракция, която ще привлече много публика. Разбира се, подобен шампионат изисква и съгласуване с органите за реда за организация на движението, но това е в реда на нещата и няма да е пречка за реализиране на идеята. Състезанията ще бъдат десет на брой и ще бъдат в рамките на 2-3 месеца. Участниците ще трупат точки от всяко едно от тях и накрая ще бъде излъчен победител.

„ТЪРНОВО РЪНС“ СИМВОЛИЧНО ОТКРИВА ВЕЛОСЕЗОНА В ПАРК „ДРУЖБА“

С „Вело в парка“ на 30 март, събота, в парк „Дружба“ ще бъде символичното откриване на велосезона на „Търново рънс“. Началото е от 11 часа. Както казва Калин Василев, за някои той трае през цялата година, но още преди месеци от екипа решили, че за по-плашливите хора има нужда от едно символично откриване, за да се надъхат за предстоящите топли месеци с много колоездене. Ще има и награди. Появила се фирма, служителите на която всяка година събират средства и ги даряват за някоя кауза. Тази година решили да подкрепят велоинициативата на „Търново рънс“, така че около 70-80 души ще бъдат оборудвани за правилно колоездене през годината.

„В парк „Дружба“ всеки може да дойде, когато си поиска, на принципа – появяваш се и се включваш.

Идеята е да тестваме уменията на хората да карат в градска среда. Запланували сме подобни упражнения и задачи, които те трябва да изпълнят, като подаване правилно на сигнали, когато караш на улицата, и др. Ще има три станции, те трябва да са посетени последователно и като ги мине човек успешно, тогава получава и награда, свързана с оборудване на велосипеда и велосипедиста – фарове с бяла, с червена светлина, електрикова жилетка, звънец. Искаме приятното да е свързано с полезното, хората да покажат, че заслужават наградите, че могат правилно и интелигентно да се придвижват в градска среда, а не да ги раздаваме на сляпо. Ще бъде един голям празник“, обещава Калин Василев.

В парк „Дружба“ ще има и станция, от която ще се дава информация къде се продават велосипеди, съвети към хората какво да търсят, как трябва да бъде оборудвано возилото. Друга екстра ще е велоклиниката, където ще се правят безплатно ремонти.

Търново рънс

Иска му се събитието да заинтригува и големите, а не само децата, които и без това карат непрекъснато колело.

Защото именно човек, преминал детската и юношеската възраст, може да реши да ходи на работа или да си върши някакви задачи с велосипед. Реално да покаже, че има алтернатива на автомобила, и така да промени начина си на живот. „Ако спечелим още стотина човека за тази кауза, ще съм много доволен. Велико Търново не е голям град – дълъг е 3-4 километра, а е задръстен от автомобили. С колело в някои случаи може да бъде изминат много по-бързо“, убеден е Калинбата.

След откриването на велосезона позитивната вълна продължава.

Няколко велопохода ще бъдат не само за забавления, но и с образователна и патриотична цел. Такива са традиционният „По стъпките на Велчовата завера“ на 7 април до училището в Русаля и пак през април, до село Раювци. А като настъпи лятото, от юли, „Търново рънс“ се връща към познатите веловторници.

По наблюдения на Калин Василев в последните пет години броят на велосипедистите във Велико Търново многократно се е увеличил.

„Вече не е никаква изненада да видиш по търновските улици електрически колелета. „Цените паднаха и хората се убеждават, че така пестят лични средства, защото поддръжката на автомобила си остава скъпа. Инвестицията във велосипед се избива трикратно само от горивото. Но продължава да ме вълнува една болна тема. Младите хора карат колело, докато чукнат 16 години, и след това се размечтават за кола. Ние ги губим като велосипедисти, а ми се иска да не е така. Сещат се отново в зряла възраст, като направят 35 – 40 години и осъзнаят, че имат нужда от движение“, казва още Калин Василев.

Ана РАЙКОВСКА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *