Водещи новиниОбщество

Ветринци – чисто, подредено и подмладяващо се село, в което никой не иска да си продава къщата

Сърцето на малкото населено място е 184-годишната църква „Св. Димитър“

ЗАДРУЖНИ, ТОЛЕРАНТНИ И СПЛОТЕНИ ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ БЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ СА ЖИВУЩИТЕ В ТЪРНОВСКОТО СЕЛО ВЕТРИНЦИ.

Мястото е вълшебно и представлява глътка свежест от забързания свят, където господстват чистият въздух, величествената природа и спокойствието. Наблюдава се подмладяване на населението и обогатяване откъм националности, избрали за свой дом локацията. Все повече инициативи в сферата на културата и екологията съпътстват ежедневието във Ветринци. Този проблясък идва паралелно с назначаването на Надежда Маркова-Михалева за кметски наместник преди 2 години и 4 месеца. Местните я посрещат с думите „Ти си надеждата за село Ветринци“.

Младата управничка идва като снаха в селото преди 15 години. Влюбва се в мястото. Нейният съпруг е израснал при своите баба и дядо тук, а впоследствие с Надежда решават да се установят с децата си в малкото населено място.

Ветринци
Надежда Маркова-Михалева

Ветринци се намира на 18 км от старата столица. Съвсем наблизо минава главният път София – Варна. Река Янтра разделя локацията на горна и долна махала. Историята на селото е описана в книгите на покойния краевед Руси Димитров. През 80-те години на миналия век той събрал информация от възрастните по онова време жители на селото и увековечил в книжни издания историческите сведения за Ветринци.

Той пише, че селото датира още от III век, позовавайки се на открити 12 ключа за лира и бронзова монета на император Гета.

Има данни и от братята археолози Шкорпил за намерени тракийски съдове и монети в землището на малкото населено място.

Ветринци
Кметство Ветринци

Тук се намират и множество каменоломни – Римската крепост, местностите Стари Балван, Магарешките токове и Петрова чука, които се смятат за част от охранителната система на Търновград. Тази крепост е вероятно от тракийско време, просъществувала е през римско, както и по времето на Втората българска държава.

„Съществуват няколко версии за името на селото, но може би най-достоверната е свързана с местността Вятърна, разположена близо до площада. Преди това селото се е казвало Балван махала, в Балван кметът се разпореждал и в двете населени места. Селото, макар и малко, е имало голям брой население след Освобождението. По онова време семействата са отглеждали по 4-5 деца. Кипял е живот, имало е работа. Днес по постоянен адрес в селото живеят 70 души, а по настоящ около 130, но реално са двойно повече, просто хората не се регистрират“, сподели Надежда Маркова-Михалева.

Радващо е, че все повече млади семейства са се заселили във Ветринци в последните дни и непрекъснато се чуват детски глъч и смях.

Не липсва и чуждестранно присъствие. С имоти в селото разполагат граждани на Великобритания, Нидерландия, Франция, Русия, Украйна, Ливан, САЩ и др., които живеят тук и работят онлайн. Тук е домът на много лекари, IT специалисти, учители и художници.

Хората в селото инвестират в своите къщи и поддържат чистота около имотите. Има много модерни постройки като например кръгли къщи, с басейни, със соларни панели, със стени от глина по най-съвременни тенденции и др. Никой обаче не продава. Единственият свободен имот представлява къща за събаряне, а цената е 53 000 евро.

Работни места в селото осигуряват складова база, птицеферма, хранителен магазин и др.

„Повечето хора работят в града и пътуват с лични автомобили. Имаме обществен транспорт и всеки ден по 4 пъти идва автобус. По програма „Местни инициативи“ ремонтирахме спирката и гробищния парк в селото. По-голямата част от сумите по проекта отиват за ремонт на пътища, които заради лошите метеорологични условия и големите машини, които преминават, се рушат“, споделя младата управничка.

Голямата гордост на мястото е уникалната 184-годишна църква „Св. Димитър“. Храмът има забележителна история, представлява паметник на културата, но е в незавидно състояние.

Сградата спешно се нуждае от реставрация и затова е заключена, защото е опасна за посетители. Тя не функционира от 1957 година, но амбицията на местните е да се възроди. Затова и тече дарителска кампания за набиране на средства. Нужни са поне 1 млн. лв.

„Надяваме се, че Община Велико Търново ще ни помогне, за да входираме проект в Комисията по бедствия и аварии, за да можем аварийно да укрепим църквата. Тя е наистина невероятна и е огромно културно богатство, което заслужава да бъде запазено за следващите поколения“, коментира Маркова-Михалева.

По думите й в църквата „Св. Димитър“ четата на Бачо Киро и поп Харитон е осветила знамето си на път към Дряновския манастир.

„От миналата година след 15 години пауза се възстанови маршрутът на туристи, които минават през Ветринци по пътя си към Дряновския манастир, следвайки четата на Бачо Киро и поп Харитон. Оттук са се присъединили и ветринчани, които са се включили в боевете“, поясни тя.

Училището в селото е закрито преди повече от 20 години.

Последно в него са лагерували от ансамбъл „Българче“. Базата е огромна и в момента се подготвя книга за школото благодарение на хора от селото, които са предоставили снимков материал.

За разлика от много други малки населени места, във Ветринци нямат проблем с водата. Неудобство създава обаче водоснабдителната мрежа, която е много остаряла и датира от 1965 г. Местните имат алтернативен вариант – помпена станция, която в момента не работи, но разполага с изградена система.

„Имаме проблем с тока. Лятно време от 2021 г. юли и август токът спира по 7-8 пъти на ден.

Заради токови удари имаше много щети по електрооборудването на хората в домовете. Това е казус, който касае връзката потребител – „Енерго-Про“, но ние многократно говорихме по този въпрос с кмета инж. д-р Даниел Панов. Същия проблем имат в Балван, Момин сбор и Пушево. Липсата на ток е особено притеснителна за хората хоумофис“, заяви кметицата.

Именно бедствията обаче показали колко сплотени и добри хора живеят във Ветринци. При бедственото положение в края на ноември м.г., когато падна първият сняг, в селото било изключително тежко. Нямало ток и никакъв сигнал на телефоните и дори било невъзможно да се свържат със 112.

„Много хора си подадохме ръка, бутахме закъсали в преспите коли, купувахме хляб за по-възрастните“, разказа Маркова-Михалева.

В селото кипи богат културен живот, който се ръководи от читалище „Напредък 1903“. То е създадено преди 120 години. Построено е с труда и с дарения на местни хора. В него се отбелязват всички празници, има танцова и певческа група, клубове по интереси, карате тренировки, тенис на маса, джаги и др.

Ветринци
Местното читалище

В двора на читалището по проект е изградена споделена градина за билки, подправки и зеленчуци, която малка група от селото поддържа, но всеки може да си взема от даровете на природата.

Библиотеката във Ветринци е ремонтирана изцяло, а на два пъти по проект на Министерство на културата са купувани книги за над 1000 лв.

Клубът на пенсионера и инвалида в селото е мястото, където хората от третата възраст, а и не само, се събират на раздумка, отбелязват лични празници и често дамите се включват в помощ на различни акции в селото.

Ветринци се слави с фестивалите „Седянка на полянка“ и „Ветринци пее и играе“.

Най-възрастният жител на Ветринци е баба Стефка, на 90 години. Следват бай Иван, баба Кинче, баба Мария, баба Ружа. Най-малкият жител е на година и половина и се казва Красимир.

„В момента подготвяме проектно предложение за „Чиста околна среда-2024“ на ПУДООС и МОСВ, като се надявам, че ще ни оценят и одобрят. Така ще се сдобием с нова паркова площ, уредена с пейки, кошчета, маси за игра и т.н. Имаме си площадка за игра от 2019 година, добре поддържаме парка, снабдихме се с няколко соларни лампи за там и спирката, многократно се събираме с доброволци за почистване и засаждане на дръвчета, цветя и храсти“, допълва младата управничка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

One thought on “Ветринци – чисто, подредено и подмладяващо се село, в което никой не иска да си продава къщата

  • Не споменавате за военното поделение във Ветренци.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *