Образование

Олимпиадата „Език мой, приятел мой” тества знанията по български на студентите от ВТУ

Във Великотърновския университет се проведе финалният кръг на общоуниверситетската олимпиада по български език и стил „Език мой, приятел мой“.

В него участваха 25-имата студенти, справили се най-добре в предишния кръг, в който са се включили абсолютно всички първокурсници без значение от специалността.

Класираните премериха сили в 2 кръга – писмен, включващ упражнения по граматика, пунктуация и правопис, и устен, в който петимата най-добри студенти изразиха своето мнение върху тенденция в модерната поезия и коментираха известни цитати и пословици, свързани с езика.

Студентката в специалност „Българска филология“ Георгия Чолакова (на снимката) се класира на първо място.

Този успех ѝ дава възможност да кандидатства за различни университетски и национални стипендии.

Победата позволява на Георгия да участва и в тазгодишното издание на Националната олимпиада за езикова култура за студенти, която традиционно се провежда в София.

„Тази олимпиада цели да се покажат хората, които милеят за българския език. Причините да я създадем бяха постоянното занемаряване на езиковата култура на обществото и насочването на вниманието след всяка матура към това, че децата пишат неграмотно, без да се търсят причините за това.

Аз бих задала въпроса „Защо учениците пишат правилно на английски, а на български – не?“. Има нещо сбъркано в изискванията, които имаме към децата. Целта ни е да се фокусираме върху българския език, защото колкото и познания да имаме по чужди езици, ние сме българи и не бива да се гордеем със словото си само на 24 май“, разказа професор Мария Илиева, ръководителката на катедрата „Съвременен български език“.

Олимпиадата се проведе за първи път във Великотърновския университет по инициатива на катедрата по съвременен български език.

Главни организатори бяха доц. Ния Радева и гл. ас. д-р Силвия Коева, а официални гости на събитието бяха доц. д-р Полина Цончева, декан на филологическия факултет, и проф. д-р Мария Илиева.

Елина Генова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *