Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Опасват Горна Оряховица с видеокамери

Общинско звено за охрана ще се грижи за реда

„Видеонаблюдение ще има в цяла Горна Оряховица, Общината събира оферти от фирми, за да избере най-изгодната.

Горна оряховица

„Искаме да опашем града с камери с висока резолюция, които да правят лицево разпознаване и да могат да бъдат наблюдавани и от Общината, и от полицията. Така могат да се вземат адекватни решения и да се предотвратяват престъпления”, заяви за „Борба” кметът Николай Рашков. Броят на камерите още не е уточнен, това ще решат специалистите, но ще бъде толкова, колкото е необходим. Искаме да го направим така, че да има смисъл от това видеонаблюдение и да няма конфликтна точка, която да не е обхваната, допълни той.

За затягане на мерките срещу престъпността и вандалщината ще помогне и Общинската служба за охрана, която е в процедура на лицензиране и скоро ще започне да функционира, информира още кметът.

Тя ще бъде с отличителни знаци с емблемите на Горна Оряховица и с униформи, близки до полицейските, които са пратени за утвърждаване. Общо численият състав, който е с договори към Общината, е 20 души – 10 в града и 10 за селата. Службата ще бъде оборудвана с автомобили, които тепърва ще бъдат закупени и брандирани. „Хората от Службата за самоохрана ще могат да глобяват гражданите, които нарушават обществения ред и замърсяват. Те ще имат специални облекла – летни и зимни, за да внушават респект. Трябва вече да се спре с беззаконието и с това всеки да си прави каквото си иска, без да се съобразява редно ли е, или не.

Новите служители на реда ще работят в тясна координация с полицията. Това не е точно общинска полиция, защото тя е с друг режим, изключително скъпа за поддържане и не е по силите ни на този етап”, уточни кметът. Общинската служба за самоохрана ще заработи веднага след лицензирането и оборудването й.

В края на изминалата седмица в Горна Оряховица се проведе среща на Областното ръководство на МВР и Районното управление „Полиция” с кметовете на Горна Оряховица и Лясковец Николай Рашков и Васил Христов и с представители на институции и бизнеса с цел по-добър синхрон и сътрудничество.

Горна оряховица

На разговора присъстваха директорът на ОДМВР – Велико Търново, старши комисар Димитър Машов, неговият заместник комисар Христо Христов, шефът на „Охранителна полиция“ комисар Йосиф Павлов, представители на училища от двете общини, на търговски вериги, на фирми.

Темата за видеонаблюдението като превенция и за разкриване на нарушителите беше широко дискутирана, като Община Лясковец също предвижда изграждане на такова, уточни кметът Васил Христов.

Главен инспектор Мариян Лонгинов представи състоянието на оперативната обстановка и резултатите от дейността на РПУ – Горна Оряховица, от началото на 2024 г. Сред регистрираните престъпления най-голям е делът на кражбите, от които половината вече са разкрити. През тази година досега 11 са престъпленията, свързани с наркотици. 4 са разкрити, но се очаква след връщането на експертизите разкриваемостта да е 100%. Заловени са и двама дилъри.

Главен инспектор Лонгинов отправи апел към присъстващите директори на учебни заведения да бъдат бдителни и да сигнализират при съмнения или сведения за разпространение на наркотични вещества сред учащите.

Помоли учителите да заострят вниманието на подрастващите и за спазването на вечерния час. Както и по отношение на безопасното шофиране и возене в автомобилите, особено по предстоящите абитуриентски балове. Той подчерта, че от две години през учебната година има изградени полицейски постове в районите около учебните заведения в часовете, когато учениците отиват на училище, а при възможност и когато се прибират, което е свело до минимум инцидентите с ученици пешеходци и обеща тази практика да продължи.

Три досъдебни производства за домашно насилие са образувани от началото на годината. Други пет са за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. По данни за нарушения на Закона за движение са заснети 631 клипа за превишена скорост.

Програмата „Детска академия за превенция и спорт“ да стане национална, тази инициатива на МВР също бе анонсирана на срещата от старши комисар Димитър Машов.

За целта към нея трябва да се привлекат бизнесът и обществеността. Пилотния проект Община Велико Търново стартира през 2013 г. и бе първата в страната. Тогавашната Детска лятна академия прерасна в „Център за превенция и спорт”. Идеята е децата да бъдат ангажирани през лятото, да се запознаят с положителните практики на полицията, но най-вече да бъдат предпазени от пороците. Димитър Машов заяви, че е разговарял с кметовете Николай Рашков и Васил Христов по темата.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Опасват Горна Оряховица с видеокамери

  • И отново Г. Оряховица изпреварва В. Търново

    Отговор
  • Не каМари камери са нужни и полицейщина дзверилница,а религия Правдо славная,Великая норма и морал на поВедение.Ведение от.слав.език означава Знание,т.е.познаване на Божия ред и неговото спазване(съблюдаване).Вътрешното възпитание няма нищо общо с външния натиск,който не вещае нищо хубаво,освен деградация на личността.Затуй ли беше Демокрацията,да донесе контрол и ожесточени мерки в живота на бедния и нещастен пролетарий?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *