Култура

Литературен клуб на 72 години проведе едночасово поетично четене

Литературният клуб „Никола Й. Вапцаров“ при Военен клуб Велико Търново проведе едночасово поетично четене в НЧ „Надежда 1869“.

Пред пълната зала с почитатели на мерената реч членовете на клуба представиха свои любими стихотворения.

Срещата беше открита от литературния критик и писател Владимир Шумелов, който припомни славната история на литературния клуб. Той е един от първите армейски литературни кръжоци, основан през 1952 година към Народната школа за запасни офицери в старата столица. Негов пръв ръководител е писателят Орлин Орлинов.

Сред първите членове на литературния кръжок са Йосиф Дарев, Димитър Гулев, Христо Черняев, Пламен Цонев, Димитър Ненчев, Ефрем Каранфилов, Атанас Наковски Стефан Симеонов и Спиридон Синков.

Днес членовете на клуба са над 30 и по традиция два пъти в месеца се събират, за да осъществяват дейността си. Ежегодно те подготвят и издават свои литературни сборници, както и юбилейни вестници.

Най-трудни за кръжока се оказват годините след 1989 г., когато дейността му е преустановена.

С нелеката задача да събере отломките и да възстанови неговата дейност се заема полковник Георги Янков. Успява да обедини стари и нови творци от различни литературни формации, а в новия списък се отличават имената на Иван Мартинов, Цвятко Дечев, Асен Желязков, Ваня Ангелова, Николай Колев, Снежана Димитрова, Албена Петрова и Кина Иванова. Днес много от членовете на клуба издават авторски книги и участват активно в културния живот на Велико Търново.

Литературната вечер в НЧ „Надежда“ премина емоционално. Всяко от стихотворенията беше аплодирано бурно от присъстващите, а след като членовете на клуба представиха своите произведения, възможност да прочетат свои стихотворения беше дадена и на гостите.

Литературното четене на клуба се прави всяка пролет и през годините се е превърнало в традиция. А домакин беше библиотекарят на културната институция Бисера Дживодерова.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *