Водещи новиниКултураЛясковец

Лясковската майсторка Анелия Тахрилова събира на свой фестивал съставите, на които е ушила носии и костюми

„Работилница на Ани” – така се нарича новата инициатива на читалището в Първомайци, която отваря врати на 2 април в библиотеката.

Анелия Тахрилова
 Анелия Тахрилова в ателието си в Лясковец.

Там майсторката от Лясковец Анелия Тахрилова ще учи малки и големи да тъкат на автентичен стан.

Ще показва и как се преде, за да не остават занаятите само в миналото. И тъй като е родена на тази дата през 1972 г. в Горна Оряховица, решила да отбележи личния си празник по един по-различен начин.

Без своя Фейсбук страница, на която да показва направеното от нея, и с реклама само от уста на уста, днес тя е една от най-търсените във Великотърновска област за изработка на дрехи за певчески и танцови състави.

От носии до костюми за балет и за мажоретки талантливата и много способна жена на практика може да ушие всичко. Сама прави и машинните бродерии, по свои схеми. Нейни клиенти са търновските ансамбли „Искра” (цялостен шопски костюм за танцьорките, мъжки ризи за танцьорите) и „Българче”, на което е шила част от носиите (ризи, потури, ямурлуци, елечета за музикантите). И много любителски състави от Ветринци, Балван, Горна Оряховица, Елена, всичките танцови състави в община Лясковец. За читалището в Първомайци е ушила дрехите на певческата група, на група „Жарава” и прави костюмите на втора постановка на театъра в селото.

Майстори и за детски градини в Павликени, в Церова кория, от няколко години и за училища в Горна Оряховица, Джулюница, Лясковец, Велико Търново.

Поддържа и балет „Ритъм” в Лясковец. А най-големите й клиенти са „Валдес – Победа” и „Търновска царица”. Всичките костюми, изработени от нея, са разнородни и според случая. „Когато идват с поръчка, защото ще се явяват на някой фестивал, правя така, че всеки път костюмите да са различни и единствени. Не обичам конфекцията. Разработвам и бродериите, въобще цялостната концепция е специално за клиента. Така съставите са сигурни, че като се появят на сцената, ще са уникални. А и в нашия район – Търновско и Горнооряховско, няма много запазени автентични бродерии. Черпя идеи от Русенско, от Плевенско също”, разказва майсторката.

Анелия Тахрилова
Поредната носия е готова.

Анелия Тахрилова е завършила през 1990 г. СПТУ по текстил „Хр. Козлев” във Велико Търново, днешната Професионална гимназия по моден дизайн.

7 години по-късно се преквалифицира в дизайнер-моделиер, но не спира с обучението си. През 2022 г. се дипломира и с интериорен дизайн в София. Нейната биография на майстор обаче започва през 2012 г., когато била координатор на карвинг фестивала „Пъстрата трапеза на зеленчуците” в Лясковец. Това я подтикнало да се върне към творчеството, същата година си прави и собствено ателие в града.

„Отначало се захванах с машинна бродерия и изработката на народни носии. Иначе занаятите като тъкане, предене, плетене ме съпътстват през целия ми съзнателен живот.

От покойната ми майка съм научила всичко, тя много плетеше и шиеше. А като бях още ученичка, тъках губери за чеиза си, каквато беше традицията навремето, на вертикален стан. Преди три години си купих хоризонтален, сега е в Първомайци за работилницата, но го пробвах едва преди седмица. Затова пък такава е и идеята на тази работилница, да се събираме можещи и не толкова и заедно да си предаваме знания и умения с внимание и много любов. На него след време смятам да си тъка кърлянките, вълнениците, ръчниците и престилките, които са характерни за северняшката носия”, разказва Анелия. И уточнява, че що се отнася до автентичната преобладават тъмните цветове, докато съвременните кърлянки (полата, която се поставя върху ризата) биват и сини, и тъмночервени.

На 23 юни, неделя, и преди празника на Лясковец Анелия Тахрилова организира собствен фестивал с експонати на живо, на който иска да събере и покаже всичките си творения за различните състави.

Казва, че и на нея ще й е интересно да се види как е започнала и какво е надградила през годините, още повече че няма каталог. Фестивалът е под надслов „Красотата на душата” и вече има одобрението на Общината. Ще бъде на централния площад, като ще има шествие на състави, облечени в носии и костюми, които тя е ушила. Анелия е започнала подготовката за него още в началото на годината и обещава да е мащабен, разнолик и пъстър.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *