Здраве

От 1 април купуваме антибиотик само с електронна рецепта

ОТ 1 АПРИЛ СТАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗДАВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА ЗА АНТИБИОТИК.

Изискването важи за всички лекари и зъболекари. То влиза в сила след шестмесечен гратисен период, в който предписването на антибиотици ставаше и на хартия, и чрез дигитална рецепта. Издадените до неделя рецепти по досегашните правила ще важат един месец.

В продължение на 2 години от здравното министерство подготвяха прехода към дигитализиране на рецепти за антибиотик.

Стартът на инициативата създаде хаос и проблемни ситуации в цялата аптечна мрежа. Това принуди властите да върнат временно възможността да се ползват и хартиени рецепти. Гратисният период обаче съвпадна с грипния сезон, когато консумацията на антибиотици у нас драстично се повишава.

Целта на е-рецептите е пресичането на безконтролната употреба на антибиотици и респективно намаляване на възможността за резистентност към тези препарати.

Идеята беше посрещната противоречиво от медиците. Голяма част от тях се сблъскаха с трудности в спецификата на софтуера и изтъкнаха, че новият вариант е нефункционален.

Наскоро бе съобщено, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Новата платформа, която беше разработена от „Информационно обслужване“, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в труднодостъпните райони.

При офлайн режим електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към НЗИС.

Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *