ЗдравеЗлатарица

РЗИ проведе в Златарица кампания за превенция на опасни болести

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПОД МОТОТО „ИНФОРМИРАНИ И ЗДРАВИ“ ОРГАНИЗИРА И ПРОВЕДЕ ЕКИП НА РЗИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ЗЛАТАРИЦА в края на миналата седмица.

Златарица здраве

В рамките на събитието беше популяризирана превенцията срещу хроничните незаразни болести като сърдечносъдови, белодробни и ендокринологични заболявания. Както и заразните болести туберкулоза, СПИН и хепатит.

Десетки лица бяха запознати с темите чрез презентации относно пътищата на заразяване, формите и симптомите, начините за предпазване и лечението. Проведени бяха дискусии за вредата от тютюневия дим и злоупотребата с алкохол. Екипът на РЗИ проведе също акцията „Клиника на закрито“, а през импровизираните кабинети преминаха над 30 лица на възраст от 16 до 74 години.

В кабинета за профилактика на диабет 23 граждани изследваха кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности се установиха при 2 лица, като същите са с доказан диабет.

В кабинета за изследване на белодробни заболявания бяха извършени спирометрии на 26 души. При тестовете 6 лица дадоха резултати за рестриктивно обструктивен вентилаторен синдром, което се разглежда като леко до много силно затруднение в дишането.

В кабинета за профилактика на хипертонията бе измерено кръвното налягане на 28 души. При 7 лица се установи кръвно налягане с повишени стойности.

Събитието се проведе със съдействието на здравните медиатори на Община Златарица.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *