Култура

Сграфито пана в Старо Търново се превръщат във впечатляващо визуално преживяване чрез нови технологии

3D мапинг върху творбата „Апотеоз“ ще бъде представена на фестивала „Варуша юг“

 

Три забравени стенописа на трима именити художници ще се събудят за нов живот с помощта на техниката 3D мапинг.

Творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов се намират в София, Пловдив и Велико Търново и ще станат част от впечатляващо визуално преживяване. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated.

„Искаме да провокираме разговор в нашето общество за запазване на културното наследство, като насочим интереса към забравени произведения с помощта на новите технологии“, казва визуалният артист Влaдислав Илиев.

Заедно с Ивелина Иванова и колегите си от Studio Phormatik искат да покажат красотата на две напълно различни техники — сграфито и 3D мапинг.

„Монументалната творба във Велико Търново избрахме, за да покажем, че има и добри примери за запазването на паната в България“, казва екипът на Heritage Illuminated.

За съжаление, съдбата на повечето не е толкова радостна — в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 година, като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като голяма част от творбите са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфитото като част от културното наследство на България.

Видеоинсталацията във Велико Търново ще се случи по време на фестивала „Варуша юг“ през август.

Сграфито паното „Апотеоз“, което датира от 1974 г., е посветено на майстор Колю Фичето и се намира на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Това е първото реставрирано сграфито пано в България от екипа на Милен Джановски през 2018 г. Любопитен факт е, че авторът Марчо Караджов е присъствал по време на реставрационната дейност.

Друга видеоинсталация от поредицата ще може да се види на 26 април между 21:00 и 24:00 часа до входа на „Театър 199“ на ул. „Георги С. Раковски“ 129, където върху страничната фасада на някогашната Българска земеделска банка се намира монументалния стенопис „Булгарплод“ с автор Стоян Илиев. Творбата с размери 15 м/25 м ще оживее с инсталация без начало и край посредством техниката 3D мапинг, при която се проектира видео или анимация върху триизмерни обекти архитектурни структури, за да се създаде оптически ефект или илюзия.

В Пловдив видеоинсталацията ще бъде на ул. „Съборна“ 2, където се намира една от малкото монументални творби на Георги Божилов-Слона от 1968 година.

Тя е с изключително висока художествена стойност и е посветена на основоположника на българското книгоиздаване — Христо Г. Данов. Именно върху нея Heritage Illuminated искат да използват 3D техниката, за да интегрират различни калиграфски и печатни визуални похвати.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *