Водещи новиниСъдби

Младо семейство от Турция направи кожарско ателие от бивша кръчма в Килифарево

Семра и Толга Суналъ напуснали родината си, за да правят бизнес у нас

 

ПРЕДИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА СЕМРА И ТОЛГА СУНАЛЪ СЕ УСТАНОВЯВАТ В КИЛИФАРЕВО, ЗАГЪРБВАЙКИ ПРОСПЕРИРАЩАТА СИ РАБОТИЛНИЦА ЗА КОЖАРСКИ ИЗДЕЛИЯ В ИСТАНБУЛ.

Решават да започнат живота и бизнеса си от нулата в България, приемайки нашите порядки, манталитет и особености. Убедени са, че път назад няма и у нас дъщеря им Дога Асра ще получи отлично образование и респективно успешно бъдеще. Амбицирани са да й завещаят утвърдена марка за кожени аксесоари Doga Art , затова и работят всеки божи ден без почивка дори през уикендите.

Връзката на младото турско семейство с България идва от Семра.

Тя е родена тук, но когато била на 3 годинки, с родителите си се мести в южната ни съседка. Пораснала и учила литература в Чорлу. В момента е студентка „Османска филология“. Толга е от Истанбул. Възпитаник е на специализирано средно училище по фотография. Преди 10 години двамата вдигнали сватба, а от любовта им се родила пъстрооката красавица Дога Асра.

Признават, че на шега през 2018 г. решили да се пробват в кожарството, въпреки че никой от роднините им не се е занимавал със занаята.

„Видях в един магазин изложени различни красиви кожени изделия. Бях много впечатлен. Започнах да търся информация за занаята в интернет. Така лека-полека от гледане на клипове в YouTube започнах да творя свои собствени модели. Усещах, че това е моето призвание и не спирах да се самоусъвършенствам. След като добих увереност и знания, със Семра отворихме своя кожарска работилница в Истанбул. Така превърнах хобито си в бизнес“, сподели Толга.

Изделията на двойката бързо спечелили вниманието на клиентите и се радвали на силен пазар.

Инфлацията обаче дала негативно отражение върху дейността им. Поръчките и работата всеки ден се увеличавали, а семейството било принудено да продава на безценица. Успоредно с това се сблъсквали и с проблеми по отношение на доставките за чуждестранния пазар.

„Решихме да дойдем в България, защото страната е член на Европейския съюз и тук имаме повече опции за търговия. Рискувахме и тръгнахме. Установихме се в Килифарево, където живеят моите леля и вуйчо. Наясно сме, че човек трябва да излиза от зоната си на комфорт, ако иска да успее в живота“, казва Семра.

Взели си къща под наем и записали дъщеря си в училището в Килифарево. Момиченцето в момента е втори клас и се справя доста добре с българския език. Често се случва дори да превежда на родителите си, когато те срещат трудности с езиковата бариера.

Семра и Толга превърнали бивша кръчма в центъра на градчето в кожарско ателие и магазин.

В него се трудят от сутрин до вечер, без почивен ден. Оборудвали са мястото с всевъзможен инструментариум, без който работният процес би бил невъзможен. Техниката обаче е за довършителни дейности, тъй като изделията се шият на ръка. Разкриват, че използват традиционния метод за изработка с двойна игла, която прави шевовете невъзможни за разшиване. Първо се правят шаблони, а после започва същинската работа. Изработват чанти, портмонета, калъфи за пури, за ножове и много други аксесоари. Имат намерение да творят също обувки и облекла. Всички стоки създават от висококачествена телешка кожа.

„Една от най-специфичните поръчки, които сме имали до момента, дойде от Япония. В Страната на изгряващото слънце всички деца ходят с едни и същи традиционни ученически чанти. Именно върху такова изделие в момента сме концентрирали сили и енергия. Предполагам, че ще отнеме цяла седмица, докато получим крайния резултат“, разказа Толга.

Семейството се радва на клиенти от Катар, Либия, Иран, Обединени арабски емирства, Унгария, Полша, Италия, Великобритания, Франция и др.

Семра сподели, че са приятно изненадани от местните хора, които оценяват високо работата им. Всеки ден някой от Килифарево купува от тях, а редовно на място в ателието идват дряновци и търновци.

Семейството е категорично, че било топло посрещнато у нас и бързо свикнало в новата среда.

Принос към адаптацията имали много турскоговорещи в района, които им подали ръка. Намерили и приятели, които, също като тях, идват от други страни – Белгия, Великобритания, Нидерландия. В комуникацията с тях използват Google translate.

В свободното си време ходят на разходки из Балкана и водят детето в паркове. Решили са тази година да засадят зарзават в двора на имота, в който живеят, защото са огромни почитатели на розовите домати и родните зеленчуци.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Младо семейство от Турция направи кожарско ателие от бивша кръчма в Килифарево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *