Горещи новиниОбщество

Кмет излови с дрегер и полиция пияни общинари по време на работа

Николай Рашков сгащил служител в дом за възрастни с 1,7 промила

 

ШОКИРАЩ СЛУЧАЙ НА ТОТАЛНО НЕГЛИЖИРАНЕ НА ГРИЖАТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ДОМА ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ в село Драганово, изобличи кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков.

При внезапна проверка в социалната институция са установени трима пияни служители на ведомството. Инспектиращите се натъкнали също на оставени без надзор обитатели на звеното, които били в неугледен вид. В сградата пък е констатирано дългогодишно занемаряване на хигиената.

В петък кметът Николай Рашков предприел изненадваща проверка в дома в Драганово.

Причината за това са множество сигнали, че в социалната институция става нещо нередно и скандално.

„Със съдействието на екип от полицията направих внезапна проверка в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Исках да видя реално как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Проверката извършихме със зам.-кмета Петя Иванова.

Установихме лице от персонала с 1.71 промила алкохол в издишания въздух! Полицейският дрегер показа, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0.5 промила“, съобщи градоначалникът.

По думите му още по-скандално и шокиращо било състоянието, в което заварили обитателите на дома.

Хората били оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена – на самите хора и на пространствата около тях.

„Ще пристъпим към следващи мерки, по отношение на персонала. Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол“, посочва кметът.

Той е категоричен, че ще има дисциплинарни уволнения, а след това ще бъде обмислен и начин да се оптимизират разходите в социалната институция.

„Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора от една стана и от друга страна – такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. И впрочем, близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом“, допълва той.

Домът за хора с умствена изостаналост в Драганово последно влезе в заглавията на медиите пред 2020 г., когато обитателка на звеното беше ухапана от пепелянка в двора на институцията. Жената оцеля по чудо.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Кмет излови с дрегер и полиция пияни общинари по време на работа

  • АМИ , нулев кптрпол и големи заплати, така ства.

    Отговор
  • В сравнение с други домове в този си е супер лукс и удобство.Персоналът не е най-доброто което може да е ,но е най-доброто което е налично.Уволненията трябва да са крайна мярка.По важно е да приобщиш нарушителя към посоката в която искаш да вървят нещата.Някой кмет събра ли ги да им обясни какво се иска от тях оттук нататък?След като кмета вижда пропуски и нередности говори ли лично със всеки един?Или управителя на дома?Не може да искаш от някой нещо след като не си му казал какво искаш от него!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *