Общество

С изложба, два сборника и поезия на журналисти проф. Пламен Легкоступ отбелязва 65 години

Четири събития ще ознаменуват рождения ден на известния великотърновски художник, почетен гражданин и бивш ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ

На 4 април той навършва 65 години и по традиция в същия ден ще открие изложба по случай своята годишнина.

Броят на творбите и този път е съобразен с броя на годините и посетителите ще могат да видят 65 платна. От тях 38 са живописни, а останалите 27 са графики. Всички са рисувани в периода от 2019 до 2024 година. А общо създадените от четката на проф. Легкоступ картини и графики през последните 5 години са 181. Като най-плодотворна за него е била 2021 г., когато е нарисувал общо 43.

Откриване на изложба във връзка с рождения ден на проф. Легкоступ обаче му се видяло малко за годишнината. Затова започнал да мисли какво още да добави. Провидение получил на 22 май 2023 г., когато присъствал на литературната вечер „Думите, които (ни) свързват“, на която журналисти от Велико Търново представиха свои произведения.

„Бях впечатлен от видяното и чутото. Още тогава се зароди идеята за словесно творчество, вдъхновено от мои творби, като авторите да са почти същите и да са журналисти, с които във времето съм работил и същевременно да пишат поезия, разкази, проза. Да се визуализира връзката, синтеза между изобразителното изкуство и словото“, сподели проф. Пламен Легкоступ.

Така се ражда сборникът „Образи и слова“.

В него са включени 16 стихотворения, 4 разказа и една песен. Всички те са вдъхновени от творби на проф. Легкоступ, а предговорът е дело на режисьора Станимир Трифонов. Официалното представяне ще бъде на 4 април от 17.30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, където половин час по-късно ще бъде открита и изложбата с картините на проф. Легкоступ.

Третото събитие във връзка с рождения ден на прочутия художник е организирано от колегите му в катедра „Предучилищна педагогика“, където той работи от 1986 г. Те са подготвили кръгла маса под наслов „Изкуство, творчество, възпитание“. Поканени за участие са учени от цяла България.

„На поканата да изпратят свои разработки, които да бъдат включени в сборник, откликнаха 35 колеги от Софийския, Пловдивския, Шуменския университет, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и естествено, Великотърновския университет“, разказа проф. Легкоступ. Така от печат излиза сборникът „Изкуство, творчество, възпитание. Между четката и перото“. В него са включени разработки, свързани с темата на кръглата маса. Изданието ще бъде представено на 5 април от 14.00 часа в зала 180 В на корпус 5.

С всички събития във връзка с рождения си ден проф. Легкоступ кандидатства към културния календар на Община Велико Търново, откъдето одобряват проекта му за популяризиране на творчеството.

През целия си творчески път проф. Легкоступ е направил над 50 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови картини са показвани в Москва, Пекин, Виена, Скопие, Париж и други градове по света. А равносметката му за изминалите десетилетия е проста: „Животът си върви, наблюдавам възход в творчеството си, увлича ме самата игра с формите и цветовете. Има моменти, в които човек е по-високо, и такива, в които е по-ниско. 65 години са достатъчно да се ориентира човек кои са приятелите, кои са нагаждачите“, сподели още проф. Пламен Легкоступ.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *