Водещи новиниОбществоПавликени

Режисьорът на „Чума“ снима филм за малко познатите културни паметници на Павликенския край

С историята на Римския обелиск, познат като Лесичерския стълб, започнаха снимките на документалния филм „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“

Беседата, запечатана на лентата, изнесе директорът на РИМ – Велико Търново, д-р Иван Църов.

С историята на Римския обелиск, започнаха снимките на документалния филм „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“..Тя бе пред ученици от павликенските училища „Бачо Киро“ и „Климент Охридски“ и ОУ „Филип Тотю“ в с. Върбовка, които участваха с ентусиазъм в първите кадри и ще се видят във филма. Те посетиха и историческата колекция, както и църковния храм „Св. Иван Рилски“ в Дъскот, който е паметник на културата от местно значение. Ще бъдат включени и църковните храмове – недвижими ценности, както и музейни обекти от селата Вишовград, Караисен, Михалци, Горна Липница. Разказ ще има и за местностите, където са се сражавали четите на Филип Тотю и на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Специално внимание ще бъде обърнато на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в с. Михалци, която е национален паметник на културата. Освен д-р Иван Църов във филма ще се изявят кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, а за отделните обекти ще говорят на място специалистите, които отговарят за тях.

Документалният филм е по проект на НЧ „Съединение – Михалци – 1870“ и е финансиран от Националния фонд „Култура“.

С историята на Римския обелиск, започнаха снимките на документалния филм „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“..Партньорите са много, след тях са музеите в Дряново и Елена. Като цяло ще бъдат популяризирани по-малко известни паметници от културно-историческото наследство в община Павликени.

По проекта ще бъде изготвена и изложба с 10 пана, подготвена от фотографа на Историческия музей в Дряново Венцислав Симеонов. Той провежда с децата и фотоателие на открито и закрито, което е съпътстваща проява. Ще има и видеоработилница.

Режисьор и оператор на 50-минутния филм е Румен Василев, снимал българския игрален филм „Чума“, излязъл наскоро по кината. Сценаристи са ръководителят на проекта музеологът Дияна Митева и Евгения Александрова от София. Снимачният процес ще продължи до юни. Филмът ще бъде излъчван в Дряново, Елена и Велико Търново, като се водят преговори и с БНТ.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *