Водещи новиниОбщество

Американският консул по бедствия и аварии оцени високо мерките на Община Велико Търново при кризи

Джули Корби посети и Кризисния център „Търновград“

 

АМЕРИКАНСКИЯТ КОНСУЛ ДЖУЛИ КОРБИ, ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ, ПОСЕТИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО,

АМЕРИКАНСКИЯТ КОНСУЛ ДЖУЛИ КОРБИ, ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ, ПОСЕТИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, за да се запознае с работата на...за да се запознае с работата на местната власт и мерките при кризи и при често срещани бедствия в региона. Дамата се срещна със заместник-кметовете проф. Георги Камарашев и Нейко Генчев, а сред дискутираните теми бе и мрежата от социални услуги и работа с хора в неравностойно положение, презентирани от Росица Димитрова, шеф на отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Високите нива на реките след снеготопенето и обилни пролетни дъждове са най-често срещаните кризисни ситуации в общината, посочи проф. Георги Камарашев. Той представи работата на Общинския кризисен щаб, доброто взаимодействие с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, „Гражданска защита“ и НВУ „Васил Левски“, в резултат на което се взимат навременни мерки при подобна обстановка. Проф. Камарашев подчерта и превантивното почистване на речните корита на Янтра и Белица, за да се ограничи до минимум опасността от наводнения. Периодично се провеждат и учения, последното от които бе преди месец.

Американският консулт посети и Кризисния център за пострадали от трафик, насилие и бедствия „Търновград“.

Именно това звено беше ключово за адекватната реакция на местната власт при пристигането на бежанци от Украйна в старата столица. Община Велико Търново бе първата в България, която създаде координационен център за настаняване на избягали от Украйна след руската агресия през февруари 2022 година. Режимът на работа на центъра бе 24-часов, дори през нощта са подслонявали нуждаещи се хора.

Самият кризисен център, построен със средства от ЕС и съфинансиране от Общината, е създаден като социална услуга специално за пострадали от насилие – както домашно, така и всякаква друга форма. Средата е максимално близка до семейната. Освен настаняване пострадалите получават индивидуална подкрепа, правно консултиране, социално-психологическа помощ, интегриране на пазара на труда, включване в обществения живот и др. Потребителите имат денонощен достъп до услугите, включително и при спешна нужда. Освен от резидентен тип цялостната подкрепа е и мобилна – предоставя се и извън кризисния център. С хората работят социални работници, психолог, медицинско лице, трудотерапевти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *