Забава и знание

Ген с роля във формата на клетките дава насоки защо при някои хора доминираща е лявата ръка

Какво е общото между Лейди Гага, Барак Обама, Бил Гейтс, Пол Маккартни, Джъстин Бийбър и Роналд Рейгън, Джими Хендрикс, Джуди Гарланд, Фидел Кастро и Дейвид Боуи?

При всички тях водеща е лявата ръка – черта, която се споделя от около 10 процента от хората, предаде Ройтерс.

Защо обаче някои хора са леворъки, а при повечето доминира дясната ръка?

Това е област на активни изследвания, а ново проучване хвърля светлина върху генетичния компонент на леворъкост при някои хора.

Изследователите са идентифицирали редки варианти на ген, участващ в контролирането на формата на клетките, и са установили, че те се срещат 2,7 пъти по-често при хората, при които водеща е лявата ръка.

Тези генетични варианти обясняват само малка част от случаите.

Настоящото изследване според неговите автори показва, че въпросният ген, наречен TUBB4B, може да играе роля в развитието на мозъчната асиметрия, която е в основата на определянето на доминиращата ръка.

Откритията се основават на генетични данни от британската Биобанка за над 350 000 възрастни хора на и над средна възраст във Великобритания, 11 процента от които са били леворъки.

При повечето хора определянето на това коя ръка е доминираща може да се сведе до случайност.

Това казва невробиологът Клайд Франкс от Института за психолингвистика „Макс Планк“ в Нидерландия, старши автор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

„Смятаме, че повечето случаи на леворъкост възникват просто поради случайни вариации по време на развитието на ембрионалния мозък, без специфични генетични или екологични влияния. Например, случайни колебания в концентрацията на определени молекули по време на ключови етапи от формирането на мозъка“, казва Франкс.

През вековете много култури са демонстрирали пренебрежение към леворъкостта и са се опитвали да принудят хората, при които доминираща е лявата ръка, да използват дясната.  

Разпространението на леворъкостта варира в различните части на света, като в Африка, Азия и Близкия изток то е по-ниско в сравнение с Европа и Северна Америка, допълва Франкс.

Новите открития могат да са от значение в областта на психиатрията.

Въпреки че преобладаващото мнозинство от леворъките нямат нито едно от тези състояния, при хората с шизофрения вероятността да са леворъки или да боравят еднакво добре и с двете ръце е  около два пъти по-голяма, а при тези с аутизъм – около три пъти по-голяма, казва още Клайв Франкс.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *