Горещи новиниОбществоПавликени

Роботът Абсолютко ентусиазира и усмихва клиентите на най-големия супермаркет в Павликени /СНИМКИ+ВИДЕО/

Дигиталният асистент помага при пазаруването и упътва към различните артикули

ВИДЕО ТУК

МАГАЗИН „АБСОЛЮТ +“ В ПАВЛИКЕНИ Е ПЪРВИЯТ СУПЕРМАРКЕТ У НАС С РОБОТ, КОЙТО КОНСУЛТИРА И ПОМАГА НА КЛИЕНТИТЕ.

Дигиталният асистент е кръстен от собствениците Абсолютко и се труди на пълен работен ден. Атрактивният служител се разхожда из търговския обект и при среща с хора любезно поздравява. После информира за актуалните промоции и дефилира, „носейки“ на гърба си артикули, които в момента могат да бъдат купени с отстъпка. Роботът изпълнява и функцията на пътеводител из магазина.

„Идеята да включим в екипа робот, се роди преди година, когато попаднахме на онлайн материали за такъв тип устройства. Не успяхме да намерим дистрибутори на машините у нас и временно замразихме хрумването си. До тази година, когато на изложение случайно попаднахме на такива роботи, които присъстваха и обикаляха на форума.

Роботът Абсолютко ентусиазира и усмихва клиентите на най-големия супермаркет в ПавликениВеднага влязохме във връзка с отзивчив търговски представител и още на следващия ден Абсолютко дебютира в магазина ни в Павликени“, разказа собственикът на обекта Венцислав Георгиев.

Появата на робота съвпаднала с празнуването на седмия рожден ден на супермаркета в Павликени на 15 февруари. Дигиталният асистент носил балони в първия си работен ден, черпил с торта и пеел Happy birthday. Всички работещи в обекта посрещнали радушно новия си колега, а клиентите били приятно изненадани от иновативното решение на собствениците.

На следващия ден Абсолютко стартирал същинската си работа.

Устройството разполага с тъчскрийн, върху който е инсталирано меню и позволява на машината да заведе клиентите до всеки артикул из магазина. Роботът тръгва бавно към дадената стока и уведомява гласово, когато се достигне крайната цел.

„Виждам, че хора на пенсионна възраст боравят без никакви затруднения с робота. Менюто е максимално опростено и това облекчава пазаруването. Прави ми впечатление, че много от хората му задават въпроси, а той отговаря подобаващо. Абсолютко комуникира чрез предварително зададена му информация, но не разполага с изкуствен интелект. Ако в бъдеще има възможност за такъв тип надграждане на уменията му, със сигурност ще направим нужните инсталации“, споделя Георгиев.

Абсолютко работи на батерии и нощем се зарежда.

Това е част от амбицията на собствениците на супермаркета за максимално екологична дейност. В унисон с идеята всички служебни автомобили са изцяло електрически. Обектът разполага и с велосипеди, които всеки клиент може да ползва напълно безплатно за транспорт на покупките до вкъщи.

Два месеца откакто роботът станал част от екипа на магазина, все още е голяма атракция за клиентите. Хората му се радват и с усмивка се възползват от услугите му.

Магазинът е част от веригата „Абсолют +“, която разполага с обекти в Павликени, Бяла черква и Левски. Супермаркетът, в който се труди Абсолютко, се намира на пл. „Стефан Караджа“ 16.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *