Водещи новиниСъдби

Самоук майстор създава уникални сувенирни кутии от дърво

Филип Рачев се запалил по дървообработването още когато бил 10-годишен

 

ТВОРЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗБЯГАТ ОТ ТАЛАНТА СИ.

Това важи за всички хора на изкуството, които, преди да се отдадат на дарбата си, обичайно пробват да се развиват в уж алтернативни професии със сигурен доход. В крайна сметка обаче зарязват всичко и се посвещават на своите заложби. Така преди 7 години и Филип Рачев от Велико Търново решава, че е назрял моментът да сбъдне детската си мечта. Днес той твори уникални за България сувенирни кутии от дърво, които се радват на голям интерес у нас и в чужбина.

Всичко започнало, когато Филип бил на 10 години. Получава подарък от баща си комплект длета за дървообработка. Въодушевен от придобивката, започва да майстори и с годините да се учи на занаята. През това време завършва училище и впоследствие университет, взимайки диплома по маркетинг. Съвсем кратко работил по специалността си, после се занимавал с автомобили, правил онлайн сайтове и т.н.

„Идеята да започна да творя дървени кутии бе провокирана от желанието ми да се установя на село. Мой приятел си купи къща в Габровци и идвайки му на гости, аз се влюбих в мястото. Две години ми отне, докато си намеря имот в селото. В крайна сметка се установих в Габровци и направих своя работилница в двора на къщата си“, разказа 38-годишният майстор.

Посочва, че художествената обработка на дърво е много специфична дейност, за която черпи вдъхновение от природата.

Създава кутии за бижута, стойки за вино, а отскоро и шкафчета. Използва ясен, бряст, акация, орех и др., като гледа да съчетава различни видове, за да имат творбите му естествена уникална шарка.

Преди да пристъпи към техническата част, първо рисува моделите си, но не използва шаблони. Най-трудният проект, който имал до момента, бил шкаф с височина 110 см. Специфичното било, че работил с цели дъски, които се изглаждат, слепват се, става голям блок и тогава се предприема изрязване, лепене, шкурене. Финализирал идеята си за около седмица. Шкафът бил купен за частен дом в Бургас.

„Сувенирните кутии са много търсени от чуждестранни клиенти. Изпращал съм мои творби в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Нямам обаче нужното време да поддържам международния си онлайн магазин, затова предпочитам български клиенти“, споделя Филип.

Постоянно получава запитвания за изработка на маси, столове, библиотеки, гардероби и други мебели.

Засега обаче не може да удовлетвори заявките, тъй като работилницата му е малка като площ и е невъзможно да се вмести за творби от такъв обем.

„Много държа да използвам естествени материали. Когато създам модела, накрая го обработвам с ленено масло, а не с лак. То попива в дървото и го предпазва. Въпреки че моите изделия не са градински мебели, също имат нужда от поддръжка. Правилната поддръжка е гаранция за устойчивост и дълголетие на творбите“, твърди майсторът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *