Водещи новиниОбщество

Вдигат първия блок със собствена соларна централа и зарядни станции за коли във В. Търново

Новата тенденция в строителството на жилищни сгради навлиза и във Велико Търново

В кв. „Бузлуджа“ край новия четирилентов път ще се прави първият блок в града с фотоволтаична централа на покрива в добавка с две зарядни станции за електромобили, научи „Борба“.

В кв. „Бузлуджа“ край новия четирилентов път ще се прави първият блок в града с фотоволтаична централа на покрива в добавка с две зарядни...След като строителството завърши, инвеститорът – фирма „Чери“ ООД, на майка и дъщеря Ваня и Петя Шопови, ще подари управлението и експлоатацията на централата и станциите на етажната собственост. Соларната централа ще бъде с мощност 40 kW, достатъчна да осигури осветлението в общите части и да задвижи асансьора. А зарядните станции, на които едновременно могат да се заредят два автомобила, ще бъдат в двора на блока, непосредствено до оградата. Така естествено ще се оформи затворен комплекс.

В модерната и луксозна сграда ще бъде спазено и друго изискване, за което отдавна настояват гражданите – към всеки апартамент ще има и по един гараж.

Новият блок се строи върху парцел, закупен още преди десетина години след обява на ЧСИ и граничи с оградата на СУ „Вела Благоева“ и площадката за разходка на кучета. При първоначалните изкопи излезли незаконни топлопроводи и шахти на „Топлофикация“ без разрешение за ползване. „Ще ги изместваме за наша сметка на отбивката, съседна на парцела и водеща се улица „Иван Хаджидимитров“. Засега тя не е правена и е само на чакъл, засипан от нашата фирма, за да може да се движи строителната техника. Водихме преговори с „Топлофикация“ и накрая се разбрахме. Вадихме разрешително за строеж и от нейно име и това ни забави“, обяснява Стоян Шопов, който допълва, че трябва да е готов до края на 2024 г.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

3 thoughts on “Вдигат първия блок със собствена соларна централа и зарядни станции за коли във В. Търново

 • Батерия ще има ли? Или ще движат асансьора само по обяд и ако има слънце. През останалото време ще се „гордеят“ какво имат.

  Отговор
 • Трябваха ви 35 години, за да върнете закона от 80-те, когато жилищните кооперации се строяха задължително с гаражи за всеки апартамент и още едно парко място пред блока. Справка-пострените по това време кооперация в най-новия тогава квартал Картала. Дано се спре и презастрояването, защото въздух не остана в този град. А за да стане това единствено трябва да се върне жителството.

  Отговор
  • Ами който иска си копува гараж, другите да му мислят.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *