Горещи новиниОбщество

Велико Търново остава без Автогара „Запад“, затварят я, защото е нерентабилна

 От 1 май т. г. Автогара „Запад“ във Велико Търново престава да функционира, преустановява се продажбата на билети, даване на информация, а автобуси няма да могат да влизат в имота

За решението управителката на „Пътнически превози“ Ивелина Гайдарова е уведомила кмета Даниел Панов в разговор още през февруари. На 1 април е изпратила и официално писмо.

Изпратени са уведомления и до всички превозвачи, използващи автогарови услуги.

Велико Търново остава без Автогара „Запад“, затварят я, защото е нерентабилнаСградата на автогарата, със статут на временна постройка, е направена от  Общината по време на строителството на Южния пътен възел, когато е спряна от експлоатация Автогара „Юг“, за да има къде да се обслужват пътниците. След това със заповед е предоставена на „Пътнически превози“ АД за ползване. Тя обаче се намира върху частен терен заедно със секторите от близо 4 дка. „От тогава до днес всички разходи по поддържането и ремонтите на сградата, почистване на терена, заплати на персонал, са изключително за наша сметка, без да сме получавали каквито и да е субсидии от Общината или държавата. И понеже стана изключително трудно, от 1 май фирмата преустановява тази дейност. Предложили сме, ако Общината е социално ангажирана, да посредничи други частни фирми да вземат от нас под наем автогарата и да я развиват“, коментира за в. „Борба“ Ивелина Гайдарова.

КАТО ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА РЕШЕНИЕ ТЯ ПОСОЧВА НЕРЕНТАБИЛНОСТТА.

„ИЗДРЪЖКАТА НА АВТОГАРАТА НА ПРАКТИКА Е ОТ КОМИСИОННАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ И ЗАПЛАЩАНЕ НА СЕКТОРНО ПРАВО ОТ 1 ЛВ. НА ЧАС ПРЕСТОЙ.

Въпреки символичната цена част от превозвачите бягат и спират едва ли не където им видят очите, за да не плащат.

Освен това спират в града на различни места и хората предпочитат да се качат там, където им е удобно – те имат разписание, одобрено от Общината с посочени спирки – болница, пазар и т.н. Отделно, пътници лично са ми се оплаквали, че в автобуса им се карат, когато купуват билети от касата. Комисионните и те не са много, заради съкращение на редица междуселищни линии, особено по време на ковида, които така и не се възстановиха. От тогава нещата дръпнаха много назад. Все пак през годините сме правили ремонти – изградихме тоалетна, асфалтирахме част от секторите.

След като през 2017 г. спуснаха изискване, че всяка автогара трябва да има категоризация, тогава направихме стая за майката, медицински пункт за първа помощ, осигурихме интернет. „Пътнически превози“ се издържа от превоз на работници и екскурзии. Осъзнавам, че автогарата има нужда от модернизация, но аз отказвам да влагам повече средства от други дейности за нея“, категорична е Ивелина Гайдарова.

Към днешна дата Автогара „Запад“ обслужва всички направления, без София – Варна.

Ана Райковска

Сн. авторката

15 thoughts on “Велико Търново остава без Автогара „Запад“, затварят я, защото е нерентабилна

 • 1-2 блока не могат ли да се построят там, а? Я, че „хубава“ идея. Даже три.

  Отговор
 • Не се наядоха не се напиха , накрая на играта и пешките и царицата влизат в една кутия само да и кажа на госпожа Гайдарова ! ИСКАМЕ АВТОГАРАТА ДА ОСТАНЕ !

  Отговор
 • Каква частна собственост???? След 09.09.1944 г. няма частна собственост, има само държавна, а собствените на имоти са обезщетени! Алчни, ненаяли се същества!

  Отговор
 • Ами къде е „държавата“в тази ИГРА?Искаме си НРБ и всички гари и авто гари на народа?Чухте ли,ще си върнем всичко от новите фашисти?Нашите бащи изградиха звената на пътнически и товарни превози,а сега се дерат да ги унищожат.Искаме Народна Р.България и паспортите си от нея,спекулативно преименувани в КАРТИ за ИГРАта на фашистите от Либерацията!!!!!!!!!Родени сме законно в НРБ от бащите и майките,които я изградиха и си я искаме ,заедно с ЛЕВа………..

  Отговор
 • Искаме си законните НРБ автогари!!!!!!!!И НРБ паспортите си искаме!!!!!

  Отговор
 • Сега т.нар. „превозвачи“ да си сложат по една хим. тоалетна в рейсовете и да се обслужват. Няма да има автогара, която да заобикалят и да им продава билетите.

  Отговор
 • Може да се изгради един хубав и модерен парк.

  Отговор
 • Това е нечувано.В 21 век Търново без автогара ,Това може да се случи само в България. ЖАЛКО Е

  Отговор
   • То пък на автогара юг място да искаш… Ако трябва всички междуградски линии да се обслужват от Юг, ще настане бой за свободни сектори…

 • Измисляте си много неща ама да помислите като хората какво да правите и качвате ще си умрете глупави вземете затворете си очите че да се оправите много алчност има във вас за завис да не говоря

  Отговор
 • Жената не е длъжна да издържа алчни шофьорчета.Аман от тарикати.

  Отговор
 • Измекяри да видим от къде ще тръгват между селските линии и √3 10 14 и д-р пълна простотия голям град няма що кой ти мисли за хората тях кучета ги яли.

  Отговор
 • Една от най-големите транспортни фирми Надежда, която обслужва с автобуси Горна Оряховица – Велико Търново – Лясковец и съседните села и градове е собственост на рускинята Надежда Христова.

  Сега щом нещо е на някой руски човек, значи той е враг на България.
  И руския човек трябва да бъде премахнат от бизнеса според евроатлантическата шайка на Кирчовци, Тагаревци и други подобни.
  Руския човек в повечето случаи работи бизнеса много по-добре от мнозина българи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *