Горещи новиниОбщество

Червени карамфили полетяха от Стамболовия мост

Червени карамфили полетяха от Стамболовия мост за поредна година по случай Международния ден на ромите

И този път честването беше организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, а хвърлените цветя символизират ромските жертви на Холокоста по време на Втората световна война.

8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1971 г.

С хвърлените карамфили в реката от „Амалипе“ се поклониха пред жертвите на Холокоста.

Тогава се провежда първият световен ромски конгрес, на който се приема знаме и се определя химн. Именно там се признават и ромските жертви на Холокоста. През 2015г. Европейският парламент също приема решение, с което датата се потвърждава за международен ден на ромите.

„Това е денят, в който си спомняме за жертвите и казваме: „Никога повече“. В съвременния контекст 8 април символизира модерната ромска идентичност. Символизира това, че ромската общност преминава своя преход от традиционното общество към съвременното. Това е ден, в който искаме да покажем, че сме тук и имаме своя принос в българската и световната култура“, сподели програмният директор на Център „Амалипе“ Теодора Крумова.

В хвърлянето на карамфили от моста се включиха хора от различни етноси.

По този начин беше спазена традицията да бъдат почетени жертвите с цветя в реката. А Теодора Крумова беше категорична, че 8 април е знак и към институциите, които по думите й трябва да водят политики, адекватни и към ромската общност.

От „Амалипе“ отчитат напредък през годините в сферата на образованието и интеграцията на ромите там. Много от децата, с които от центъра работят, завършват средно образование и продължават да се развиват във висши учебни заведения. Теодора Крумова отчете и стотици реализирали се роми в обществото, които са придобили различни професии.

„Толерантност, уважение, развитие са въпросите, които поставяме днес.

Виждаме, че през последната година ромската общност се развива. Има все повече студенти от ромски произход, има все повече хора, които придобиват нови компетентности и умения“, сподели Атанас Атанасов, който е експерт по развитие на местната общност в Център „Амалипе“.

По отношение на дискриминацията обаче от „Амалипе“ са категорични, че трябва още да се работи. Надеждите са, че чрез образованието ще бъдат преодолени и стереотипите, които битуват сред част от населението, обясни още Теодора Крумова.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *